Трети мъж се е сдобил с обвинение за нерегламентирана търговия

...
Трети мъж се е сдобил с обвинение за нерегламентирана търговия
Коментари Харесай

Повдигнаха обвинение на още един за търговия с радиоактивния америций в Пловдив

Трети мъж се е сдобил с обвиняване за нерегламентирана търговия с америций. Очаква се на следващия ден прокуратурата да изиска от Окръжния съд в Пловдив да дефинира най-тежката мярка за неотклонение " задържане под стража " както за него по този начин и за другите двама, които още през вчерашния ден бяха упрекнати, съобщи Нова. 
Както TrafficNews писа  – 80 плочки от изотоп на радиоактивния детайл америций бяха открити при профилирана интервенция на ДАНС и БОП в Пловдив и Карлово преди два дни. Първочанално са арестувани 4-ма души, а на 19 септември бяха повдигнати обвинявания против двама мъже.   Тогава бяха извършени 6 броя претърсвания и иземвания в Пловдив и Карлово, в Първенец и Калековец. Проверени бяха  жилища и персонални коли. В лек автомобил " Ситроен " на Околоврстното на Пловдив са били открити 44 броя плочки, които са изотоп на радиоактивния детайл Америций 241. В къща в Карлово намерихме 35 брой америций241. В къща в Първенец е открита 1 плочка от същото вещество.Прочетете още

  Повдигнатите обвинявания са за тежки умишлени закононарушения с висока степен на социална заплаха. Предстои да се внесат ограничения за непрекъснато задържане по дд стража, разгласи на брифинг вчер прокурор Христева. Според нея обвинените са търсели покупател за радиоактивните субстанции и са желали по 5 000 евро на плочка.

 Властите пък увериха, че няма заплаха за жителите на Карлово, Пловдив, Първенец и Калековец. Според тях, групата е била под непрекъснато наблюдаване. А поради спецификата на изотопа, няма нито засечена радиация, нито риск за хората в града и служителите на реда, които са били в непосредствена непосредственост. 
Собственикът на къща в Карлово е един от задържаните трафиканти на радиоактивните пластини. Той е животновъд и отглежда крави. Имотът е прилепен до постройката на Районното полицейско ръководство в града. Племенникът на арестувания, който също живее там, твърди, че в къщата не е отрито нищо. 

„ Дойдоха през вчерашния ден хората от прокуратурата, прегледаха парцела, не се е съхранявало в никакъв случай тук такова нещо. Тук нищо не е намерено ”, съобщи Георги Кулов пред Нова, племенник на единия арестуван. Разказва, че към къщата е направено замерване на радиационния декор, само че всички е било в правила. „ Ако имаше радиация в парцела, щяхме да сме запечатани ”, сподели Кулов и прибавя, че в дома не се опасяват.

Живеещите в региона обаче са обезпокоени. „ От всички служби, които имат компетенцията да мерят йоновите лъчи и предавания, тъй че няма заплаха за живота и здравето на хората ”, успокои министърът на вътрешните работи Атанас Илков.

Мъжете, които са се опитвали да продадат радиоактивния материал са били под непрекъснато наблюдаване от службите. Така не е позволена договорка.

„ В момента, в който ние получихме информация, че те имат и съхраняват такова рисково вещество, те бяха непрестанно под наш надзор, тъй че нямаше по какъв начин да допуснем от това количество, което го задържахме, част от него да бъде изнесено преди този момент и да бъде осъществено някъде в друга посока. Във всички дейности, които бяха осъществени по претърсването и изземването, не се откриха спомагателни количества, а и самите те споделиха, че това е количеството, което сме задържали ”, сподели Илков. Министерство на вътрешните работи няма информация за други количества. 

Двамата мъже, на които са повдигнати обвинявания, са с престъпни регистрации за обири. Иззетото количество америций е в вместилище за радиоактивни боклуци.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР