Трети ден протестират музикантите и хористите от четирите състава на

...
Трети ден протестират музикантите и хористите от четирите състава на
Коментари Харесай

Музикантите от БНР протестират трети ден

Трети ден стачкуват музикантите и хористите от четирите състава на Българското национално радио с искане за повишение на заплатите, оповестява bTV. Това са тврорците от симфоничния оркестър, смесения хора, Биг-бенда и оркестъра за национална музика.

В понеделник музикантите излязоха пред постройката на БНР с искане за почтено заплащне на труда им. Началната заплата при тях стартира от 570 лева, а междинната е 660 лева

Вчера към 200 протестиращи се събраха пред Министерството на финансите, а през днешния ден - под прозорците на Министерски съвет.

Искането е за най-малко 50% нарастване на заплатите, с цел да се приближат най-малко до междинната заплата в столицата. „ Заплатата ми свършва за към десетина дни. Ние сме 4-членно семейство, за 10 дни свършват дори са доста, като си плащаш като естествен човек всички такси, налози и ежедневни разноски ”, декларира пред bTV кавалджията Недялко Недялков, притежател на премия „ Грами ”. " Струните за контрабаса ми костват 400 лева, а месечното ми заплащане е 680 лева ", разяснява и друга музикантка

" Това са неповторими оркестри. Те са, с цел да основават музика и да пълнят фондовете на БНР. Тяхната съществена активност не е концертната активност ”, акцентира генералният директор на БНР Александър Велев, който поддържа митинга. Наред с управлението на Националното радио, митингът поддържат и Българската музикална асоциация, КТ „ Подкрепа ”, Съюзът на българските композитори, Националната музикална академия.

За да работи музикант в БНР нормално би трябвало да работи и на други места, разяснява Велев. Липсата на съответно заплащне и главната причина младежите да не постъпват.

По самодейност на ръководителя на комисията по просвета Вежди Рашидов на 26 април ще се организира изключително съвещание, на което ще бъде разискван казусът с ниските заплати на музикантите от съставите на БНР, оповестиха от пресцентъра на Народното събрание.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР