Трети ден продължава обсъждането на проекта за Държавен бюджет на

...
Трети ден продължава обсъждането на проекта за Държавен бюджет на
Коментари Харесай

Продължават среднощните дебати по Бюджет 2022

Трети ден продължава разискването на плана за Държавен бюджет на второ четене в Народното събрание. След като 3 часа преди обяд депутатите се караха за парите на правосъдната система и понижиха с 20 млн. средствата да прокуратурата, сега има кавги по план-сметката в бранш " Икономика ".

Скандалите започнаха към 21 ч, когато се обсъждаха парите за просвета.

След това от опозицията обявиха и че няма да поддържат средства за разходната част на новото министерство на нововъведенията.

Наложи се министърът на стопанската система Корнелия Нинова да вземе думата, с цел да даде изясненост по въпроса, след което ръководителят на бюджетната комисия Любомир Каримански прикани дебатите да продължат всъщност.

Няма да подкрепим препоръчаните бюджети заради няколко аргументи. Първо, за нас разделянето в Министерството на стопанската система е изкуствено и беше направено единствено, с цел да бъде открит пост на един съответен човек. Второ, с разделянето на двете министерства се усилва общата администрация. Трето, се усилва общата щатна численост на държавната администрация, в случай, че държавното управление на Кирил Петков разгласи, че ще прави съкращения, сподели Десислава Трифонова, ГЕРБ-СДС.

Уважаема г-жо Трифонова, пробвам се за трети път да ви обясня каква е разликата сред започващо дружество и малко и приблизително дружество. За да разберете разделянето сред започващо дружество и стартъп и малко и приблизително дружество от действителната стопанска система, апелирам да излезете и да обясните каква е разликата, какви са им потребностите, за какво е належащо да се прави целенасочена политика за развиването и за какво в действителност се основават тези две министерства, сподели Венеция Ангова Политическа партия.

Радвам се, че най най-после към 11 стана и дума за стопанска система. Защото без работеща стопанска система, няма да има средства и за нищо останало. Но не се веселя от това, което чух в залата. В Иновациите и растежа отиват Агенцията за дребни и междинни предприятия и политиката за тях, само че в Министерството на стопанската система и промишлеността са външнотърговските представители на България и едно от техните отговорности е да показват в своята работа в чужбина капацитета на българските дребни и междинни предприятия. Затова, въпреки и в дребен размер, в бюджета на Министерството на стопанската система и промишлеността са планувани средства тъкмо за това, съобщи министър Корнелия Нинова.

Не знам дали си спомня някой отляво и отдясно на второ гласоподаване на бюджета, който и да било от трите, да е имало такова поведение, като че преглеждаме на първо гласоподаване. Не, не е постоянно било по този начин, тъй като има хора от Министерството на финансите и те помнят повече от вас, вие очевидно имате бели петна. Много Ви апелирам, намираме се на второ гласоподаване на бюджетите и такива свободни съчинения, които вършиме от тук, са безусловно несъстоятелни, сподели Любомир Каримански, Има Такъв Народ.

Предстоят значими диспути за разпределението на парите за защита, където са заложени 6,5 милиарда лева Очаква се и сериозен спор за парите за общините.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР