Трети ден продължава битката срещу пламъците в Кресненското дефиле. Изтегляме

...
Трети ден продължава битката срещу пламъците в Кресненското дефиле. Изтегляме
Коментари Харесай

Трети ден гасят пожара в Кресна, хората от 3 села се връщат по домовете си

Трети ден продължава борбата против пламъците в Кресненското дефиле.

" Изтегляме жандармерията, хората могат да се приберат умерено по селата Стара Красна, Сенокос и Ощава, където ще останат полицейски екипи за наблюдаване и контролът над влизащите в обитаемоте места ще продължи. " - заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

За гара Стара Кресна обаче към момента има риск.

" Току-що успяхме да изведем 52 души, директно застрашени от пожара в региона на гара Стара Кресна. Тази вечер ще продължим с организация, сходна на предходните вечери - минимум 150 души ще дежурят, с превес на състава при последното огнище - край гара Стара Кресна, там в допълнение ще съсредоточим сили. Ще пренасочим техника към Кресненското дефиле, като ще внимаваме да не предизвикаме пътни произшествия и да не запушим пътя. " - разясни основен комисар Николай Николов, шеф на основна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ".

600 души работят на терен с 42 пожарни автомобила, включена е и друга профилирана техника.
По предварителна оценка площта на пожара надвишава 13-15 хиляди декара.

" Голяма помощ оказват двата вертолета, които непрекъснато работят над терена и до момента са създали 160 захода, а през дните на присъединяване им до момента са изхвърлили към 340 тона вода, по 2,5 тона на всеки заход. " - разяснява министърът.

През днешния ден двата хеликоптера Ми-17 на военновъздушните сили изляха близо 160 тона вода над огъня в труднодостъпната околност над село Мечкул, прецизират от Министерството на защитата. Летателната техника завърши работа към 18:30 ч.



Модулни групи от Сухопътните войски не престават и все още да оказват помощ в гасенето.

" Работят и чиновници на парковете Рила и Пирин, доста доброволци, като през днешния ден дойде следващата група от София, включиха се членове на ловни дружинки, на които благодаря. Благодаря и на БЧК, които осигуриха храна, както и на екипите на Спешна помощ, които непрестанно са разполагаем. По 2 незабавни автомобила постоянно са на дежурство и това е единствено част от отличната логистика, проведена от регионалния шеф Бисер Михайлов. " - добави министър Радев.

За жителите на близките села е значимо да знаят, че 20-киловолтовият далекопровод няма да бъде пуснат заради съображения за сигурността на екипите и популацията.

" Прогнозите за площта на пожара като цяло са положителни и мислим, че обстановката е овладяна и под надзор, само че в региона на гара Стара Кресна ще са нужни старания да ограничим огъня, който гори в боров масив. За на следващия ден задачата пред екипите от общо 600 души е наблюдаване на оставащите 4 огнища и наблюдаване на пожара в землището на гара Стара Кресна. " - разясни Николай Николов.

 Остават три дейни огнища на пожара в Кресненското дефиле Обновена
Остават три дейни огнища на пожара в Кресненското дефиле

Няма заплаха за хората

Под надзор остава и трасето на основния път Е 79, като Министерство на вътрешните работи моли, при видяна неправда, жителите да алармират на тел. 112.

Наред с огнеборците на в преодоляването на пламъците вземат участие военни, чиновници на полицията и жандармерията, Югозападното държавно дружество, Регионалната дирекция погорите, от аварийно-спасителното звено на Столичната община, както и доброволци.
На място са ангажирани 118 военнослужещи със профилирана техника от състава на Сухопътните войски.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР