Трети ден прехвърчат искри в коалицията, след като преди няколко

...
Трети ден прехвърчат искри в коалицията, след като преди няколко
Коментари Харесай

Трети ден искри в коалицията: Купуват ли се постове и министри

Трети ден прехвърчат искри в обединението, откакто преди няколко дни водачът на " ИТН " Слави Трифонов разгласи, че партията му напуща ръководството. Той съобщи, че депутатите от Има Такъв Народ ще поддържат актуализацията   на бюджета в частта на обществените ограничения и пенсиите на хората, само че няма да поддържат останалата част, тъй като е нездравословна и води страната към съсипия. 

Веднага по-късно " Продължаваме промяната " даде конференция, на която министър председателят Кирил Петков съобщи, че последната седмица вицепремиерът и министър на районното развиване Гроздан Караджов на Има Такъв Народ е изискал увеличение на бюджета на Министерство на регионалното развитие с 3,6 милиарда лв.. В противоположен случай министрите от партията на Слави Трифонов са обяснили, че няма да поддържат актуализацията на бюджета. 

Премиерът изясни, че първият спор с Има Такъв Народ в обединението е зародил когато са отказани първия 1 милиарда лв. за тези компании. 

По думите му вторият огромен раздор с Има Такъв Народ е пристигнал поради неналичието на промяна в КПКОНПИ и предлагането му комисията да бъде управлявана от Бойко Рашков.

Днес Има Такъв Народ дадоха брифинг, на който обясниха аргументите за желанието си да изоставен ръководещата коалиция. 

По думите на Тошко Йорданов, " Кирил Петков желае да си провежда личен " Гешев ", с цел да си го употребява за каквото желаят ". " Това е също толкоз аморално, колкото това, което направиха ГЕРБ и Движение за права и свободи. Предложението на наличието на самия закон за КПКОНПИ е неспособно, тъй като те са слаби адвокати ", съобщи той. 

" Намекна се, че ние желаеме да имаме собствен човек в КПКОНПИ, който да има право на несъгласие. На тогавашния съдружен съвет аз и други сътрудници изразихме опасения да  не превърнем новия орган КПКОНПИ в остарелия. Кирил Петков искаше тъкмо това. Той сподели, че не има вяра на ДАНС и службите, тъй като те са на президента и по тази причина му би трябвало проверяващ орган и паралелна прокуратура. Тогава им предложих да не е един, а четири индивида, които да взимат решенията с цялостен консенсус ", сподели още Йорданов. 

Той съобщи пред публицисти, че Кирил Петков е приказвал с депутати от Има Такъв Народ и им е предложил предложения. " Аз вярвам на членовете от парламентарната ни група. Ние сме тук за идея, а не да бъдем купувани един по един. Може и да има някъде изменник, само че се колебая ", уточни Йорданов.

Заместник-председателят на Народното събрание Ива Митева от Има Такъв Народ заяви, че Петков един от депутатите, който Петков е опитал да убеди да се отдели от парламентарната група и да поддържа неговото държавно управление, е Кирил Симеонов, член на бюджетната комисия. 

От своя страна Симеонов уточни, че, министър председателят не му е предложил постове, нито пари, а му е споделил да си премисля позицията. Той е споделил на Тошко Иванов, Любомир Каримански и Ива Митева за срещата, само че откакто са разговаряли с Петков.

Председателят на ПГ на " Продължаваме промяната " Андрей Гюров сподели, че не може да коментирам дали е неистина и дали е имало среща сред Кирил Петков и Кирил Симеонов.

" Тази риторика не идва от нашата парламентарна група. Ние не офертираме, не купуваме и не раздаваме постове и бюджети за ръководство. И това е повода да се стига до такова напрежение в обединението и излизане на съдружни сътрудник. Нашата политика не е основана на общи цели и правила, които отстояваме ", акцентира Гюров. 

От " Продължаваме промяната " дадоха отговор и на днешното изявление на представители от " ИТН ", като обявиха, че са възмутени от това, че още веднъж представителите на Има Такъв Народ в трети следващ парламент саботират всички вероятни дейности за промяна в антикопупционната комисия и ефикасни дейности против корупцията. 

Милен Матеев от Политическа партия беше безапелационен, че времето за увещание и взаимни отстъпки е завършило и те са " поставили на масата " вижданията си за дейно противопоставяне и откриване на корупцията във властта. Той уточни, че показват своето предложение за работещ антикорупционен орган пред обществеността и се надяват на открит и професионален спор в Народното събрание.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР