Трети ден Народното събрание не може да приеме на второ

...
Трети ден Народното събрание не може да приеме на второ
Коментари Харесай

Народното събрание трето денонощие не може да приеме Бюджет 2022

Трети ден Народното събрание не може да одобри на второ четене държавния бюджет на България, което основава тежък риск за страната в изискванията на война в Европа. Безпрецедентно дългите за последните 20 години и безплодни диспути не престават и в петък след 13-часово съвещание в сряда и 20-часово – в четвъртък.

Заседанието на депутатите, което стартира в четвъртък сутринта, продължи до към 05:20 сутринта в петък, а идващото стартира в 09:00. Въпреки часовете диспути, депутатите са едвам до към средата на плана от общо 106 члена.

Първото съвещание за бюджета се организира в сряда и продължи към 13 часа, за които бе признат единствено член първи на бюджета. В четвъртък сутринта дебатите продължиха със идващите текстове. Междувременно Русия атакува Украйна, само че депутатите часове наред не можеха да се обединят към общ текст на декларация, която да осъди експанзията.

В последна сметка по гледище на ГЕРБ и Движение за права и свободи и след уверението им, че задачата не е да се забави приемането на бюджета и в случай че би трябвало са подготвени да стоят до сутринта, ръководещите се съгласиха приемането на бюджета да бъде прекратено за разискване на. След това се организира и тричасово закрито чуване на службите за сигурност във връзка със обстановката и офанзивата на Русия.

Така, в четвъртък дебатите по бюджета се възобновиха към 19 часа вечерта. Около 01 часа обаче беше направена инспекция на кворума и се оказа, че подобен няма. Вместо да приключи съвещанието, ръководителят на Народното събрание Никола Минчев от " Продължаваме промяната " реши да го продължи единствено с диспути, само че без гласоподаване. Явно концепцията беше опозицията да изгуби интерес към дебатирането и на идващия ден сутринта да се отметнат редица към този момент разисквани текстове един след различен. Това обаче не се случи и вместо това ГЕРБ и Движение за права и свободи продължиха да си вършат реплики, дуплики и да разискват текстове.

Депутатът от ГЕРБ Анна Александрова посрещна рождения си ден в залата и това беше маркирано и от председателстващия съвещанието. Опозицията обвиняваше ръководещите, че в залата няма министри, а към 03:00 сутринта от Движение за права и свободи предложиха, откакто няма министри, да бъдат извикани шефовете на службите, тъй като те сигурно не спят.

В последна сметка в 5:20 дебатите се изчерпаха, а Минчев разгласи: " Прекратявам съвещанието, идващото съвещание ще се организира след 3 часа и 40 минути ".

И тъкмо след толкоз време стартира петъчното съвещание. Квестори, администрация и даже някои депутати не се бяха прибирали. Други пък се бяха прибрали единствено с цел да се изкъпят и преоблекат.

В началото на петъчното съвещание Делян Добрев от ГЕРБ направи процедурно предложение бюджетът да бъде върнат в бюджетната комисия и модифициран, тъй като към този момент е стар и в него не се планува влошената интернационална обстановка.

" Бюджетът не е настоящ предвид на войната в Украйна. В него не попада нито един лев отплата за тока или за газа от 1 април тази година. Гласуваме нещо, което от първи ден, в които влезе в действие, ще знаем, че не ни прави работа. Приемем ли бюджета през днешния ден и на следващия ден, по този начин както сме се ускори да работим непрекъснато, още от понеделник ще би трябвало да стартираме да работим върху актуализации на бюджета. Всички знаете каква е бюджетната процедура - една актуализация ще отнеме сред месец и два месеца. Тоест в границите на тези два месеца няма да имаме бюджет, с който да можем да отговорим съответно на задаващата се обстановка в света ", сподели той, само че концепцията му бе не призната.

Вместо това Филип Попов от Българска социалистическа партия предложи да отпадне петъчният парламентарен надзор, който трябваше да стартира в 11 часа и съвещанието да бъде удължено до приемането на бюджета.

Сега дебатите са зациклили на бюджетите на общините, а разискванията не престават повече от два часа.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР