Трети ден издирват без резултат черната кутия на катастрофиралия в

...
Трети ден издирват без резултат черната кутия на катастрофиралия в
Коментари Харесай

Черната кутия на падналия МиГ-29: Океанолози от БАН помагат на военните за нейното издирване

Трети ден търсят без резултат черната кутия на авариралия в Черно море боен изтребител МиГ-29. Освен от военните, морето се претърсва и от екип на Института по океанология на Българска академия на науките.

Операцията се командва от военноморската база във Варна, където се завърнаха корветите. В региона на Шабла остава минният ловджия „ Цибър “, който търси остатъци от самолета дружно с кораба „ Номад “.

Задача №1 на интервенцията сега е да бъде осъществено картиране на целия периметър в региона на злополуката – с набелязване на всички евентуални места, където може да има елементи от изтребителя. Основната тежест за това пада върху екип от трима учени от Института по океанология, където разполагат със профилирана техника, с която на процедура сканират дъното на морето.

„ Има опция посредством лъчи, достигайки до дъното, да се отразят и да се върнат като информация на кораба. Дава 3D изображение на дъното и по този метод с огромната резолюция по-ниска от 20 см. може да се даде положително изображение на дъното “, изясни доцент Кремена Стефанова, заместник-директор на Института по океанология.

На базата на цялостната карта ще бъдат определени местата, където е най-вероятно да се намира черната кутия на изтребителя. „ Да стартираме от тях първо изследването, защото с цел да се изследват тези контакти, е належащо корабът да се нарежда на място, да спусне подводния уред “, посочи контраадмирал Кирил Михайлов, пълководец на Военноморски сили.

Операцията е затруднена от обстоятелството, че най-вероятно изтребителят се е разрушил на стотици елементи. Практиката при сходни произшествия сочи, че разрушенията при рухване във вода са по-големи в сравнение с сушата.

„ Вероятността да намерим някаква по-голяма част е дребна. Разчитаме на това, че черната кутия на аероплан МиГ-29 се намира в опашната част на самолета, сред моторите, и има вяра, те като по-тежки, да се запазят цели, дружно с тази част “, добави контраадмирал Кирил Михайлов.

Успоредно с течащата в морето интервенция, шестима водолази бяха изпратени в авиобаза „ Граф Игнатиево “, с цел да се срещнат с устройството на самолета и най-много мястото на черната кутия.

Цялостното проучване на периметъра би трябвало да завърши на следващия ден следобяд. След това ще бъдат взети решения за следващи дейности.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР