Третата вълна на коронавируса напълни болниците в България. Над 7000

...
Третата вълна на коронавируса напълни болниците в България. Над 7000
Коментари Харесай

Третата вълна на коронавируса напълни болниците в България

Третата вълна на ковид а изпълни лечебните заведения в България. Над 7000 инфектирани са признати с затруднения. 

„ Доближаваме стойностите от октомври и ноември, само че не се усеща този напън върху здравната система, който беше мъчно контролируем ”, изясни здравният министър проф. Костадин Ангелов.

За да овладеят вълната от инфектирани, лечебните заведения разкриват спомагателни кревати.

„ Не бива поради болните с ковид , други с инсулт и инфаркт да бъдат ощетявани. Трябва да има баланс ”, безапелационен е министър председателят Борисов.

Прогнозите са, че пикът следва. „ Следващите 2-3 седмици ни чака решаващият, финален взлом против вируса. Ще достигнем висши стойности и след това ще стартира спад ”, разяснява основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

По-рано през днешния ден стана ясно, че шестима българи, които са се върнали от отмора в Занзбар, са дали позитивна проба за ковид.  

„ Затова за връщащите се от чужбина би трябвало да има карантина. Това ще забави разпространяването ”, сподели проф. Тодор Кантарджиев, шеф на НЦПЗПБ.

В сряда Европейската организация по медикаментите би трябвало да се произнесе за имунизацията на AstraZeneca. Анализ се прави и в България.  „ Важно е да излязат резултатите, с цел да може по безапелационен метод да представим доказателство, че няма връзка и хората да са спокойни ”, изясни Богдан Кирилов, шеф на Изпълнителната организация по медикаментите.

Ако резултатите потвърдят, че препаратът е безвреден, използването му може да стартира още в четвъртък. Това значи персоналните лекари да възобновят имунизациите, а “зелените коридори ” още веднъж да проработят. Според специалистите няма връзка сред имунизацията на 57-годишната жена от Пловдивско и настъпилата часове по-късно гибел.

„ Няма връзка с имунизацията. Най-вероятно е щяло да стане по този начин и без нея ”, разясни Кантарджиев.

През този месец страната ни ще получи 480 000 дози ваксини. Днес получихме 21 000 дози от препарата на Pfizer, а в петък чакаме доставка и от Moderna.   

„ Със сигурност ще ни останат ваксини. Работим оптимално амбициозно, с цел да получим количествата, които сме декларирали ”, посочи министър-председателят.

Все още няма отговор от Германия и Франция дали ще получим ваксини назаем от тях
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР