Третата вълна на коронавирус вече се усеща и в най-голямото

...
Третата вълна на коронавирус вече се усеща и в най-голямото
Коментари Харесай

Двойно повече болни от Covid-19 в болница Св. Георги за седмица

Третата вълна на ковид към този момент се усеща и в най-голямото лечебно заведение в Южна България - УМБАЛ " Свети Георги " в Пловдив. Средно по 30 души минават за денонощие през кабинетите на болничното заведение, а една трета от тях се хоспитализират. За седмица броят на признатите с ковид се е нараснал съвсем двойно. Това съобщи професор Карен Джамбазов, шеф на УМБАЛ " Свети Георги ", в изявление за.

" Само преди една седмица имахме към 60-70 души, а през днешния ден са над 150-160 пациенти, които са признати в болничното заведение с потвърден коронавирус ", посочи професор Карен Джамбазов.

Лечебното заведение разполага с 240 кревати за лекуване на пациенти с ковид.

" Те не са заети изцяло. Имаме още потенциал да одобряваме. Работим от няколко месеца, посредством видоизменение на съществуващи постройки и създаване на нови здания, за откриване на спомагателни кревати. Но в незабавен порядък, наложи ли се да разкриваме нови кревати, ще имаме локален щаб и ще решим кои други структури могат да бъдат характерно избрани за лекуване на коронавирус пациенти ", изясни професор Джамбазов.

В момента в лечебното заведение се строи нова постройка, в която ще бъдат разкрити не по-малко от 30-40 кревати. Тече и преустрояване на половината от административния блок към Инфекциозна клиника, където ще бъде оголен актуален коронавирус бранш с интензивно поделение.

Професор Джамбазов акцентира, че лечебното заведение при нужда има подготвеност да отдели над 50% от леглата си за лекуване на пациенти с Covid-19.

" Ние имаме кревати, които са характерни за коронавирус. В същото време във всяка една клиника имаме разкрити кревати за пациенти с други съществени болести и нужда от разнообразни оперативни интервенции, които имат и съпътстващ коронавирус. Тоест - всеки, който има нужда да лекува главното си заболяване, ще получи хоспитализация и няма да бъде върнат. Плановият банкет не е спрян. Няма ограничавания за хората, в случай че имат нужда от намеса или терапия. И аз считам, че това е вярно ", разяснява още професор Джамбазов.

Той сподели още, че през днешния ден нарастването на броя на пациентите с коронавирс, се приема по-спокойно .

" От една година ние от време на време виждаме по какъв начин се усилва натискът върху лечебните заведения, в частност към нашата болница. Хубавото на цялата обстановка е, че ние към този момент сме готови. Знаем много повече от преди година. Имаме подготвеност, организация и основани структури, които имат опит в лекуването на болестта. Към днешна дата одобряваме малко по-спокойно нарастването на пациентите ", посочи проф. Карен Джамбазов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР