Третата трансгранична конференция откри генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

...
Третата трансгранична конференция откри генералният директор на БТА Кирил Вълчев.
Коментари Харесай

В Скопие се проведе трансгранична конференция по проекта на БТА Европа на Балканите: Общо бъдеще

Третата трансгранична конференция откри генералният шеф на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев. В своето слово той съобщи, че " Българска телеграфна агенция работи за общото бъдеще на осведомителната съгласуваност на Балканите ".

" Балканските вести участват в Българска телеграфна агенция от първия ѝ ден - от шестте вести на 16 февруари 1898 година по две са от Цариград и Атина. Самостоятелен отдел за балканските страни в организацията има от 1951 година, а от 2021 година " Балкани " е към този момент дирекция. От 1973 година Българска телеграфна агенция афишира и " Спортист на Балканите " - ранглиста, която прави с присъединяване на спортните редакции на всички балкански новинарски организации. През септември 2022 година Българска телеграфна агенция стана седалище на Асоциацията на балканските новинарски организации - Югоизточна Европа (АБНА - ЮЕ), в която вземат участие 12 организации. Българска телеграфна агенция поддържа обновената интернет страница на АБНА - ЮЕ, в която всеки ден има по една вест на британски език от всяка балканска организация - член на асоциацията ", напомни Кирил Вълчев.

Той бе безапелационен, че информацията е в основата на всяко съгласие и увери, че Българска телеграфна агенция прави огромни старания да обезпечава повече познание за съседите на България.

Информацията свързва хората, само че информацията знае по какъв начин да разделя хората , сподели генералният шеф на държавната осведомителна организация в Северна Македония - МИА, Драган Антоновски.

Агенциите са стълбовете за основаване на професионална, фактологично вярна информация, на тази връзка, с цел да се доближим един до различен, да научим повече един за различен. Защото нормално, когато не знаеш нещата, тогава имаш поле за дезинформация, сподели още Антоновски.

Посланикът на страната ни в Република Северна Македония Ангел Ангелов уточни, че като страна членка на Европейски Съюз сме задължени да отделяме част от нашия бюджет за помощ за развиване. Има пет страни кандидатки за участие в Европейския съюз, на които оказваме помощ с разнообразни планове и една от тях е Република Северна Македония, съобщи той.

Като значими акценти той открои свързаността и доближаването, давайки за образец взаимния план сред статистическите институти на двете страни, както и партньорството сред осведомителните организации Българска телеграфна агенция и МИА.

" Това е една доста дребна част от това, което вършим, от помощта за развиване. Основната част, през последните години, сякаш е обвързвана с подкрепяне на децата и хората в неравностойно състояние . Изградихме един дневен център за деца за аутизъм в Скопие, по-късно изградихме същия дневен център за деца с аутизъм в Охрид ", описа още българският дипломат.

Дипломатът Елена Слатинска-Ованесова добави и поддръжката за издаването на книги, измежду които даде за образец " История на Охридската архиепископия " от Иван Снегаров и други.

По отношение на свързаността беше наранена и тематиката за транспортен кулоар номер осем.

Изграждането на железопътната линия сред Република Северна Македония, България и Албания не е лесна задача, сподели Дритон Руси, помощник-директор на " Железопътна инфраструктура " в Република Северна Македония. За Република Северна Македония кулоар 8 е цел за свързване с България и Албания, добави Руси.

Като гранична община за нас е извънредно значимо да има добросъседство и добра връзка сред България и Република Северна Македония, съобщи кметът на Кюстендил Огнян Атанасов.

" От двете страни на границата - Крива Паланка и Кюстендил, са едвам на 40 километра един от различен. Толкова е пътят от Кюстендил до втория по величина град в региона - Дупница. Ние сме постоянни гости на Крива Паланка, както и жителите на Крива Паланка са постоянни гости на Кюстендил ", сподели още Атанасов.

Програмите за трансгранично съдействие сътвориха потенциал в общините за ръководство на планове, финансирани по европейските фондове, само че сътвориха и доста връзки сред хората по границата, съобщи заместник-кметът на Община Кюстендил Николай Дочев. Той напомни, че трансграничният район от българска страна обгръща областите Благоевград и Кюстендил, а от страна на Република Северна Македония обгръща регионите за обмисляне Североизточен, Източен и Югоизточен с центрове Куманово, Щип и Струмица.

Темата за образованието също не отсъства по време на конференцията. EDU Center предизвиква устойчивото развиване на човеци и групи по линия на културата, изкуството и образованието, посредством потреблението на новаторски, официални, неофициални и изобретателни способи и решения, сподели Стефана Маркович, координатор на планове.

Тя даде образец с план, който има за цел да укрепи креативните и предприемаческите умения на учениците и просветителната общественост, посредством основаване на вдъхновяващи работни пространства, образуване на просветителни и обществени събития и даване на персонализирани услуги за стимулиране на техния напредък. Маркович уточни, че за реализацията на плана са привлечени сътрудници от Естония, Португалия, Кипър, България, Гърция, Индия. Това значимо партньорство, с изключение на напредък и продан на опит и положителни практики, съставлява и кооперативна връзка, която е главната конвергентна мощ на Европа и на европейското семейство, към което страната ни се стреми, сподели Маркович.

Проектът " Европа на Балканите: Общо бъдеще " се извършва от Българска телеграфна агенция с поддръжката на Европейската комисия и надгражда към този момент осъществения план " Европа в България: общо бъдеще ". Сред задачите на плана са: по-добро схващане на ролята на политиката на доближаване, включително на Балканите; повишение на осведомеността за планове, финансирани от Европейски Съюз посредством Кохезионната политика; поощряване на открит разговор за резултатите от осъществяването ѝ на локално равнище, както и на гражданското присъединяване по въпроси, свързани с политиката на доближаване. Това е следващ план след " Европа в България: Общо бъдеще ", сбъднат от Българска телеграфна агенция.

Началото на поредицата от конференции по плана бе обещано на 20 декември предходната година в София. Първата районна конференция по плана се организира на 16 януари в Русе, където кметове и специалисти разискаха новостите за интервала 2021-2027 година и постигнатите резултати през интервала 2014-2020 година. На идващия ден Българска телеграфна агенция бе хазаин на първата трансгранична конференция Букурещ-Русе. Трансгранична конференция по плана се организира също в Одрин и Хасково.

До момента са осъществени и конференции в градовете Разград, Велико Търново, Силистра, Габрово, Бургас, Сливен, Ямбол, Казанлък, Благоевград, Стара Загора. В интервала до август 2024 година Българска телеграфна агенция ще провежда полемики в пресклубовете си във Варна, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Самоков, Смолян, София, Търговище, Хасково и Шумен, както и трансгранични конференции в Белград, Босилеград, Солун.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР