Третата най-голяма партия на Vox е под огромен натиск да

...
Третата най-голяма партия на Vox е под огромен натиск да
Коментари Харесай

Още една страна заплаши, че ще напусне ЕС

Третата най-голяма партия на Vox е под голям напън да поддържа испанската версия на референдума за Брекзит, след възходящ яд от решение на съда на Европейски Съюз. Лидерът на партията съобщи, че съдът на Европейски Съюз анулира испански правосъдни решения, което унижава страната и нейния суверенитет.

В четвъртък висшият съд на Европейски Съюз постанови, че арестуваният каталунски сепаратистки водач има парламентарен имунитет. Ориол Жункерас е пандиза в Испания след незаконен референдум за самостоятелност. Въпреки това, през май той бе определен за евродепутат.

Каталунските сепаратисти желаят освобождението му в Испания

Яростна реакция измежду испанците докара до апели за Spaxit – излизането на Испания от Европейския съюз. Лидерът на Vox Сантяго Абаскал подлага на критика съдиите в Люксембург, които постановиха, че наказаният от Испания Жункерас би трябвало да бъде освободен.

Той изясни, че Испания „ не би трябвало да се преценява “ с решението на Съда на Европейски Съюз и страната би трябвало да отвърне на „ тази интервенция “ и „ няма да одобри повече унижения “.

По-късно Абаскал написа в „ Туитър “: „ Испания както и другите страни не би трябвало да се придържа към никакво решение на тези, които атакуват нашия суверенитет и сигурност “. Vox употребява хаштаг EspañaLoPrimero – Испания преди всичко.

Vox има 52 места в Народното събрание след последните избори и е третата по величина партия в Испания. Партията приканва за връщане на пълномощия от Брюксел към националните държавни управления, само че към момента не е подкрепила обществено Spaxit.

Според „ Дейли телеграф “ крайнодясната партия е подложена на напън, с цел да предприеме акция за референдум за излизане от Европейски Съюз.

Възмущението в Испания е единствено няколко дни, откакто Върховният съд на Полша предизвести, че страната може да напусне Европейски Съюз поради предложенията си за правосъдна промяна. Предложенията биха разрешили на съдии да бъдат уволнени, в случай че слагат под въпрос правосъдните промени на държавното управление.

Съдиите от Върховния съд писаха, че предложенията заплашват първостепенността на правото на Европейски Съюз.

„ Противоречията сред полското и европейското законодателство по всяка възможност ще доведат до интервенция на институциите на Европейски Съюз във връзка с нарушение на договорите на Европейски Съюз и в дълготраен проект ще доведат до нуждата от овакантяване на Европейския съюз. “

Източник: bg-voice.com
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР