Третата гореща вълна в Испания за това лято е на

...
Третата гореща вълна в Испания за това лято е на
Коментари Харесай

Трета гореща вълна в Испания - до 44 градуса по Целзий

Третата гореща вълна в Испания за това лято е на път да доближи своя пик през днешния ден, съобщи Ройтерс, като уточни, че са планувани температури от 44 градуса по Целзий в централната и южната част на страната. Властите са предизвестили за заплаха от горски пожари.

Живакът в термометрите може да доближи 40 градуса в някои елементи на региона Страната на баските - регион, в който сходни температури не са толкоз нормални, означи държавната метеорологична служба). От там предизвестиха за така наречен " сухи стихии " - гръмотевици и светкавици без превалявания - на доста места в страната.

Това лято страните в Южна Европа се борят с рекордни температури, отбелязва Ройтерс, като горещите талази принуждават управляващите да насочат предизвестия за риск за здравето, най-много за възрастните и за хората със болести.

През миналата нощ и през днешния ден сутринта температурите в някои региони в Южна Испания са се задържали над 27 градуса по Целзий, сподели представителят на метеорологичната работа Рубен дел Кампо.

" Сряда ще е денят с най-интензивно температурно уголемение и повишаване на температурите ", разгласи Дел Кампо, като уточни, че горещата вълна в Испания ще продължи до края на седмицата, предава Българска телеграфна агенция.

Ройтерс добавя, че като се има поради, че туристическият сезон също е в пика си, гостите на Мадрид се радват на повече слънце, в сравнение с са очаквали. Посетителите, чакащи на опашка пред музея " Прадо ", са от време на време пръскани с вода от чиновниците му. Туристи споделят, че стоят на сянка, пият доста вода и ядат сладолед, с цел да се охлаждат.

Рекордните горещини, регистрирани това лято в Испания, и като цяло в Европа, утежняват обстановката по отношение на сушата. Водните ресурси понижават, тъй като се усилва изпарението и потреблението на водата. Това да вземем за пример накара управляващите в самостоятелната област Каталуния да наложат нови ограничавания в потреблението на вода. 

Докато Испания се задъхва в горещините, ледът в планините й се топи. Научното списание " Криосфера ", чиято съществена тематика са замръзналите води и земи, разгласява през вчерашния ден рецензирана публикация за това по какъв начин най-големият глетчер в Пиренеите - Ането, се топи и е на път да изчезне напълно. Списанието наблюдава по какъв начин ледникът е изгубил две трети от своята повърхнина в интервала 1981-2022 година и е намалял до едвам половин квадратен километър. За това време междинната дебелина на леда на глетчера е спаднала с към 30 метра.

Топенето се е ускорило през 2021 година и 2022 година, които бяха изключително топли години за Испания, показва Ройтерс.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР