Третата доза на ваксината срещу COVID-19 е за хора, които

...
Третата доза на ваксината срещу COVID-19 е за хора, които
Коментари Харесай

Проф. Кожухарова: Третата доза ваксина е за хора, които не реагират достатъчно добре на имунизацията |

Третата доза на имунизацията против COVID-19 е за хора, които не реагират задоволително добре на имунизацията. Това се следи и при други ваксини. При тях е въведена по-сложна скица за имунизация, тъй че и те да основат имунитет , разгласи вирусологът и консултант на здравния министър проф. Мира Кожухарова по Нова тв.

Тя изясни, че въпросът с безплатните медикаменти е позволен, като главната концепция на разкриването на Коронавирус зоните е да се улесни достъпът на хората, които не са тежко заболели, до здравна помощ, тъй че те да не се самолекуват у дома. Според вирусолога това ще бъде облекчение и за хората, и за лечебните заведения.

Проследяването на здравословното положение би трябвало да се прави от чиновници в Коронавирус зоната. Право на безвъзмездни лекарства ще имат и тези, които не са здравно обезпечени, уточни още съветникът на здравния министър.

" Процентът на имунизираните не е доста висок, някъде над 20%. Но това е толкоз малко! Моите сътрудници с вяра броят всеки, който си слага първа доза, с вярата, че броят на имунизираните ще се усили. Много постепенно върви, доста малко, което продължава да ме учудва. Всички чакахме да се появи имунизацията, с цел да разгадаем казуса и да си върнем доколкото може назад живота. Сега имаме ваксина, а не я използваме. По света не е по този начин – имат ваксини, приказват за трета доза, уточни проф. Кожухарова.

Тя добави, че процентът на тези, които се отхвърлят от имунизацията след първата доза, не е висок. Епидемиологът изрази вяра, че здравното министерство ще премисли позицията си за третата доза.

" Ако се огледа кривата (на разпространяване на вируса) – това не е пик, а по-скоро задържане на позитивните случаи, на болните. Всъщност закъснение на процеса на разпространяване. За страдание, процентът на позитивните проби доста постепенно, само че продължава да пораства. Това приказва, че вирусът циркулира сред нас, само че темпът на повишаване е муден. Това може и да е в следствие, че би трябвало да се затегнат ограниченията ", сподели проф. Кожухарова.

По думите й наблюденията демонстрират, че след предизвестията от здравното министерство по-възрастните хора и тези в рисковите групи са станали по-предпазливи.

Грипът не е липсващ, само че се вършат повече проучвания за ковид и той остава на назад във времето. Двата вируса „ вървят ” по един и същи метод, акцентира епидемиологът.

" При леките форми на ковид на процедура няма разлики с грипа. Напомням, че има и ваксина против грипа. Предлагат дистанцията сред двете ваксини да е към 2 седмици ", сподели проф. Кожухарова.

В страната още не е регистриран разновидността Мю на ковид, добави тя.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР