„Трета световна война няма да има. Досега връзката между генералните

...
„Трета световна война няма да има. Досега връзката между генералните
Коментари Харесай

Експерти: Трета световна война няма да има

„ Трета международна война няма да има. Досега връзката сред генералните щабове на Съединени американски щати и Русия не е прекъсвана”, разяснява в „ Здравей, България” по NOVA арабистът проф. Владимир Чуков засилващото се напрежение сред Съединени американски щати и Русия в Сирия. „ Да не използваме думите Трета международна война. Това е доста плашещо, а и не е действително. Няма да има такова нещо, това е повече от очевидно”.

Доналд Тръмп в "Туитър ": Готви се, Русия, ракетите ни идват в Сирия

Сирийската войска изтегля основни здания в Дамаск

Ужас в Сирия: най-малко 70 жертви на хипотетична офанзива с газ

Той разясни, че макар че част от обществото в България не има вяра в Сирия да е осъществена офанзива с военен газ в град Дума, обстоятелствата приказват, че това в действителност се е случило, като съгласно Световната здравна организация 500 души от Източна Гута са потърсили здравна помощ в лечебни заведения през последните дни.

Чуков напомни събитията от предходната година, когато след сходна офанзива в сирийския град Хан-Шейхун, за която имаше безапелационни данни, Русия наложи несъгласие и проверяващата комисия към Организация на обединените нации беше разпусната.

„ Тезата за войната идва от една посока главно – за такава огромна или международна война. Никой от западните водачи не се стреми към такова нещо”, сподели от своя страна някогашният длъжностен министър на защитата Тодор Тагарев.

Според него в тази ситуация се касае за несъблюдение на резолюция на Съвета за сигурност към Организация на обединените нации и потребление на неразрешено химическо оръжие, за унищожаването на което Русия пое ангажимент преди няколко години и по-късно заявява, че го е изпълнила.

„ Самият Башар Асад, съгласно резолюция на Съвета за сигурност, трябваше към този момент да сдава властта в Сирия. Няма кой да го търпи там него, откакто той е умъртвил хиляди свои сънародници”, съобщи Тагарев.

Според него сега се търси някакво решение против Асад поради потреблението химически оръжия, каквито сирийският президент не би трябвало да има към този момент. Тагарев обаче е безапелационен, че въпросното решение ще избегне опълчване с Русия.

„ Трябва да вършим разлика сред действителност и пропагандни изказвания, които са ориентирани да образуват някакво публично мнение. От техническа позиция не е допустимо Русия да смъкна всяка ракета, която бъде изстреляна към Асад, както обявиха, доста няма да съумеят, в случай че въобще съумеят някоя да свалят”, счита Тагарев.

Той акцентира, че следствията за офанзиви с химически оръжия в Сирия се блокират от Русия.

Досега по данни на Организация на обединените нации са осъществени 35 такива набези на сирийска територия. Но съгласно локални източници химическо оръжие е употребявано 215 пъти, разясни Чуков.

По думите му предлагането на Съединени американски щати е самостоятелна група от специалисти, назначени от генералния секретар на Организация на обединените нации, да проверяват случая в Дума на терен. Според член 7 от устава на организацията обаче в случай че се потвърди потребление на химическо оръжие, против отговорните би трябвало да бъде нанесен боен удар.

Тагарев счита, че проектът на Русия е явен – макар резолюцията на Организация на обединените нации, Асад да остане на власт, тъй като това е в полза на Москва и по този начин ще бъдат непокътнати съветските военни бази в Сирия.

В същото време съгласно специалиста позицията на администрацията на американския президент Доналд Тръмп не е толкоз ясна.

„ Не виждам никакъв вид Организация на обединените нации да разпореди на НАТО да извърши интервенция против Асад” , акцентира Тагарев.

Двамата специалисти са безапелационни, че България няма какво да предложи като бойни благоприятни условия за такива дейности в Сирия.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР