Трета атомна електроцентрала в Турция може да бъде построена в

...
Трета атомна електроцентрала в Турция може да бъде построена в
Коментари Харесай

Министърът на енергетиката на Анкара: Третата турска АЕЦ може да бъде изградена в Тракия

Трета атомна електроцентрала в Турция може да бъде издигната в западната част на страната и сега се работи по намирането на уместно място, съобщи през днешния ден турският министър на енергетиката и естествените запаси Фатих Дьонмез, представен от турските медии и Българска телеграфна агенция.

Опитваме се да намерим място за нова атомна електроцентрала в Тракия, сподели той в изявление за държавната телевизия ТРТ.

Дьонмез уточни, че строителството на първата атомна електроцентрала " Аккую " (окръг Мерсин, Южна Турция), осъществено от съветската държавна компания " Росатом ", е в напреднала фаза.

В началото на ноември турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че е разискал с съветския водач Владимир Путин съдействието сред Анкара и Москва за построяването на втората атомна електроцентрала в региона на Синоп (Северна Турция). Според Ердоган на идващ стадий може да бъде издигната и трета атомна електроцентрала.

За строителството на нова турска АЕЦ в Тракия се приказва от години. Първоначалната концепция беше тя да бъде издигната край град Инеада, Лозенградско, наоколо до турско-българската граница. За плана през 2012 година приказваха тогавашните президенти на двете страни Росен Плевнелиев и Абдуллах Гюл.

Тогава имаше митинги на локалните управляващи и природозащитници в Инеада и планът сякаш беше замразен.

Инеада е единствено на 12 километра от българското село Резово. Плажната линия на Инеада е дълга над 15 километра. В южната си част се слива с горите на Странджа планина.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР