Трескава подготовка кипи в ОИ Старинен Пловдив“ по организацията на

...
Трескава подготовка кипи в ОИ Старинен Пловдив“ по организацията на
Коментари Харесай

Празниците на Стария град посветени на 100 години от рождението на Начо Културата

Трескава подготовка кипи в ОИ " Старинен Пловдив “ по организацията на тазгодишното издание на " Празници на Стария град “. За 11-ти път в продължение на цяла седмица (12-18.09.2022), къщите и пространствата на Трихълмието ще се оживят от събития, отдадени на популяризирането на духовното и историческо завещание на Стария град. 

Издание 2022-ра година стартира на 12-ти септември с огромен концерт на Античния спектакъл, който е подарък за пловдивчани и както всяка година ще е с вход свободен. До 18 септември в празничната седмица ще забележим няколко документални изложения, както и такива с арт ателиета за деца и възрастни, концерти, безвъзмездни туристически турове и доста изненади. 

" Празници на Стария град “ ще означи и 5-тата година от старта на самодейността " Море от обич в Стария град ", реализирана взаимно с Оперативна програма " Радостни обреди ".

Всяка година ОИ " Старинен Пловдив “ отбелязва няколко значими годишнини, свързани с паметни за института дати. През 1956 год. Старият Пловдив е разгласен за Архитектурно-исторически резерват (АИР), а през 1979 година получава златен европейски орден за запазване на паметниците от предишното. От 2011г. е в листата на археологическите резервати. 

Спогодба сред България и ЮНЕСКО, подписана през 2004 година, дефинира статута на резервата " Старинен Пловдив “ като част от спомагателния лист на обектите на международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО. На 1 април 1969 година се основава Управление " Старинен Пловдив “ и за негов шеф е назначен Атанас Кръстев. Управлението, след това е именувано на Сдружение, а от 2004 година носи днешното си име Общински институт " Старинен Пловдив. Името на Атанас Кръстев – Начо Културата се трансформира в синоним за огромен строеж, който възражда старинната градска част.

През 2022 година се навършват 100 години от рождението на Атанас Кръстев (роден на 17 септември 1922 година ), по тази причина и " Празниците на Стария град “ 2022 година ще са под знака на тази значима годишнина. С самообладание и неизменност, малко по малко, " Кметът на Стария град “, както са го наричали хората, без да е имало такава служба тогава, възстановява възрожденския искра на къщите и демонстрира скритото от руини и прахуляк архитектурно благосъстояние на света. Координираната реституция под негово управление резервира духа и образа на града, който се трансформира в място, където за минути човек пътешества сред епохи.

Един от акцентите в програмата на " Празници на Стария град “ е премиерата на нов филм за Атанас Кръстев, по поръчка на община Пловдив. Режисьор на кино лентата е Станислава Калчева, сценарист – актрисата Йоана Буковска-Давидова, оператор е Иван Тонев. Прожекция ще има и на предходния филм за Начо Културата, основан от Българска национална телевизия. През септември с галерия " Алафрангата - отворен прозорец към света " в памет на Начо Културата, ОИ " Старинен Пловдив ще гостува в Градска библиотека " Паисий Хилендарски “ като част от Есенни празници на изкуствата Асеновград 2022. Изложбата ще съпътства представянето на книгата на Антон Баев " Начо on my mind “ в родния град на Начо.

ОИ " Старинен Пловдив “ приготвя и една специфична галерия " Среща на Трихълмието ", представяща разнообразни генерации създатели, чийто трудов път е бил обвързван с резервата. В тази връзка от екипа насочат покана за присъединяване към художници, реставратори, иконописци, майстори-занаятчии, поети и писатели, които са били част от екипа на Управление " Старинен Пловдив ". Приемането на творбите ще се реализира на 17, 18 и 19 август от 10:00 до 16:00 ч. в къща " Стамболян “. За повече информация и въпроси: Ангелина Янакиева – организатор, тел: 0885185482.

" Градът ни е първата Европейска столица на културата в България, най-старият жив град в Европа и шестият най-стар в света. В годината, в която Пловдив зае 4-то място в влиятелната ранглиста " Най-добра европейска дестинация “ на European Best Destinations и стана №1 в категориите " Най-добра културна дестинация в Европа “, " Най-романтични дестинации в Европа “, " Най-добри винени дестинации в Европа “, " Най-добрата дестинация в България “, с още по-голямо ентусиазъм и възторг мислим за нови събития, посредством които да покажем историята, благосъстоянието и хубостта на Трихълмието, само че и желаеме да отдадем заслужена респект към индивида – подстрекател Атанас Кръстев. Ще покажем неща от музейния фонд на ОИ " Старинен Пловдив “ - доста впечатляващи и непоказвани до в този момент " - показа доцент доктор Елена Кантарева-Дечева, и.д. шеф на ОИ " Старинен Пловдив “.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР