Треската Денга ще се превърне в основна заплаха в Южна

...
Треската Денга ще се превърне в основна заплаха в Южна
Коментари Харесай

СЗО: Треската Денга ще дойде и в Европа, трябва да се говори повече за нея

Треската Денга ще се трансформира в съществена опасност в Южна Европа, южната част на Съединени американски щати и още елементи на Африка през това десетилетие. За това предизвести основният откривател на СЗО доктор Джереми Фарар, представен от Ройтерс.

По думите му, по-високите температури основават условия за разпространяване на комарите, пренасящи инфекцията в нови региони на света.

Болестта от дълго време е камшик в огромна част от Азия и Латинска Америка и предизвиква към 20 000 смъртни случая всяка година. Тежестта на болестта към този момент се е повишила 8 пъти в международен мащаб от 2000 година насам, което се дължи основно на климатичните промени, както и на нарасналата подвижност на хората и урбанизацията.

Много случаи остават нерегистрирани, само че през 2022 година 4,2 милиона случая са докладвани по целия свят и службите на публичното опазване на здравето предизвестиха, че тази година се чакат съвсем рекордни равнища на предаване.

„ Трябва да приказваме доста по-активно за Денга “, прикани доктор Фарар, който е експерт по инфекциозни заболявания. „ Трябва в действителност да подготвим страните за това по какъв начин ще се оправят с спомагателния напън, който ще пристигна в бъдеще в доста огромни градове “, добави той.

Според доктор Фарар инфекцията евентуално ще „ излети “ и ще стане ендемична в елементи от Европа, Съединени американски щати и Африка – всички райони, където към този момент е имало лимитирано локално предаване, защото световното стопляне прави от ден на ден места гостоприемни за комарите, които я популяризират.

„ Това ще окаже изострен напън върху болничните системи в доста страни “, предизвести той.

Повечето хора, които се разболяват от денга, нямат признаци, което значи, че честотата на случаите евентуално е доста по-висока от регистрираните цифри. При тези, които имат изявена симптоматика, се следят тресчица, мускулни конвулсии и болки в ставите, толкоз мощни, че са известни като „ тресчица на счупените кости “. В тежки случаи, които са по-малко от 1%, инфекцията може да бъде съдбовна.

Няма характерно лекуване за денга, макар че има налична ваксина.

По-рано тази седмица СЗО предложи имунизацията Qdenga за деца на възраст от 6 до 16 години в региони, където инфекцията е забележителен проблем за публичното здраве.

Qdenga е утвърдена от европейския регулатор EMA, производителят Takeda e в развой на договаряния за регистрирането й в американската Агенция по храните и медикаментите.

Треската Денга се популяризира от инфектирани комари Aedes aegypti, които се държат по-различно от типа, пренасящ маларията. Например, те хапят хора на закрито и хапят през целия ден, а не през нощта, напомня доктор Фарар. Размножават се и в доста плитки води, прибавя той.

Според него вярната предварителна защита ще включва основаването на проекти за определянето на лечебни заведения, които биха могли да одобряват такива пациенти, паралелно с ориентирани старания към други основни фактори – най-много градско обмисляне за отбягване на зони с водоеми със застояли води наоколо до жилища.

„ Ще се наложи да съчетаваме напъните на разнообразни браншове, които не са привикнали да работят дружно “, сподели още доктор Фарар.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР