Трепова каза, че е действала по нареждания на мъж от

...
Трепова каза, че е действала по нареждания на мъж от
Коментари Харесай

Обвинената в убийството на руски военен блогър: Действах по нареждания на украинеца Гещалт

Трепова сподели, че е работила по нареждания на мъж от Украйна, който ѝ е бил прочут с прозвището Гещалт (Gestalt на немски значи форма). Въпросното лице ѝ е изпращало пари и указания в продължение на няколко месеца, преди да се стигне до убийството на подкрепящия войната в Украйна блогър на 2 април предходната година.

Веднага след атентата Русия упрекна Киев за убийството на Татарски . Високопоставени украински публични лица не поеха отговорност, само че и не отхвърлиха да са забъркани. Михайло Подоляк, консултант на украинския президент, сподели, че става въпрос за " вътрешен тероризъм ", напомня Ройтерс.

Татарски бе погубен с бомба, скрита в статуетка, връчена му от Трепова в кафене, където се е провеждала сказка с присъединяване на към 100 души, напомня Българска телеграфна агенция.

Фигурката е имала бегла аналогия с Татарски, който я е приел като подарък. Свидетели описаха пред съда, че той шеговито е нарекъл статуетката " Златен Владлен " и я е обърнал, преди тя да се взриви. Руският блогър почина на място, а ранените бяха десетки.

Самоличността на мъжа с прозвището Гещалт остава неразбираема.

Двайсет и шест годишната Трепова призна пред съда, че е била показана на въпросното лице от публицист, работещ в Украйна, на име Роман Попков, с който се е свързала посредством обществената мрежа " Екс ". По думите на обвинената тя е споделила с Попков, че се опълчва на съветската експанзия и симпатизира на Украйна и че търси помощта му да стартира работа като публицист в атакуваната страна.

Руските следователи упрекват задочно Попков в " образуване на осъществяването на терористичен акт ". Той отхвърля да е забъркан в това.

Трепова описа пред съда, че по указания на Гещалт при започване на предходната година е посетила беседи, водени от Татарски. Тя се е показала на блогъра с името Анастасия Крюлина и му е споделила, че е студентка по изкуство.

През март Гещалт ѝ е изпратил статуетката по пощата със заръката да му я съобщи персонално . Тя си е помислила, че в нея може да има бомба, спомняйки си за случая с Даря Дугина, която бе убита при бомбен атентат кай Москва през 2022 година.

" Бях доста уплашена и попитах Гещалт: Това същото ли е като при Дугина? А той ми отговори: Не, вътре има единствено устройство за подслушване и следене ", описа Трепова в съда, съгласно стенограма, оповестена в самостоятелния съветски уебсайт " Медиазона ".

" Предаването на подслушвателно устройство към този момент е нахлуване в персоналния живот и е нелегално, а аз бях доста обезпокоена поради това и си мислех, че може да е бомба ", добави тя.

" И защото споделиха, че би трябвало да се откри връзка с Татарски, това пояснение ми се стори разумно, изключително откакто пратката идваше от чужбина, а през границата не може да се придвижи бомба ", прибавя тя. Трепова сподели, че е приела задачата, тъй като не си е мислела, че могат да я " натопят по този начин " и че е предполагала, че задачата на подслушването на Татарски е била да се разбере повече за това какво знае той за войната в Украйна.

По думите на обвинената след гърмежа тя се е свързала с Гещалт. " Наругах го и споделих, че там са потърпевши хора ". Трепова добави, че Гещалт ѝ е споделил, че може да задава въпроси по-късно.

" Продължих да ругая. Той сподели: " Когато дойдеш в Украйна и ни посетиш, можеш да ме удариш ". Това доста ме ядоса ", описа Трепова през сълзи.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР