Треньорът на Левски – Станимир Стоилов, даде специално интервю за

...
Треньорът на Левски – Станимир Стоилов, даде специално интервю за
Коментари Харесай

Мъри: Левски е в преломен момент, Роналдо трябва да ни даде футболната мая

Треньорът на Левски – Станимир Стоилов, даде особено изявление за Gong.bg , в което разяснява подготовката на тима, привличането на бразилеца Роналдо, парите, които бяха платени за него, а също така още веднъж се върна и към жребия за Лига на конференциите, които опълчва „ сините” на гръцкия гранд ПАОК.

Левски се намира в предварителен интервал към този момент десетина дни. Доволен ли сте от свършената работа досега?

- Виждам усърдие, виждам упоритост в играчите да продължат и бързо да влязат във форма. Като имаш 10 играчи и даже по-малко доста мъчно е да даваме съответни оценки. Във футболната реалност не е значимо по какъв начин се готвиш, а по-късно би трябвало да го покажеш по време на мачовете. Да забележим по какъв начин ще изглеждаме по време на мачовете. За мен това е по-важно. Това е и наша отговорност на треньорите да намерим оптималното решение на играчите да наподобяват добре на мачовете. В подготвителния развой отново е наша отговорността по какъв начин ще работят и по какъв начин ще се готвят.

Колко по-различна е тази подготовка поради обстоятелството, че шампионата ще стартира по-рано от предни години?

- Не мога да го нарека и подготовка, тъй като имаха пауза от десетина дни. Стараем се да намерим най-хубавото решение, с цел да изглеждаме по най-хубавия метод в шампионата. Националните състезатели ще имат към 15 дни, с цел да влязат в ритъма на клубните си тимове, да се приготвят и да изиграем една или две контроли по-голям брой играчи.

Ще сътвори ли това проблем на футболистите, които бяха ангажирани с националния тим?

- По-лесно щеше да е за тях да нямат пауза за една седмица. По-добре щеше да е, в случай че бяха траяли. Решението е взето. Промените, които се опитваме да предлагаме не срещат схващане, по тази причина се опитваме да караме както досега. Вървим си по равно надолнище и чакаме по кое време още веднъж ще катастрофираме.

С привличането на Роналдо ли завършва селекцията на Левски или гледате още футболисти?

- Мисля, че това ще бъде краят. Ако има напускащи на позиции, на които не се оголваме, ще се опитаме да не взимаме играчи, в случай че е на позици, които ни оголват, ще потърсим решение. Оттук нататък ще гледаме млади играчи, към 21 години. Играчи, които да подсигуряват бъдеще за Левски. Да могат да взимат присъединяване и във втория тим. Там ще е положително време, с цел да може по-млади играчи с качества да ги доразвием, а след време да паснат и на първия тим. Там ще насочим старания. Това на този стадий ще е съставът, с който ще играем. Ще слезем и малко под бюджета на заплатите на първия тим, тъй като имаме 5 напускащи и трима идващи. Ще продължим да съблюдаваме финансовите рамки, които имаме, което е витално значимо за нас.

Роналдо може да играе като нападател и дясно крило. На коя позиция смятате да го употребявате и какво ново очаквате да даде на тима?

- Има алтернатива да играе и в двете позиция. По-добрата позиция за мен е на фланга. Той е извънредно млад състезател. Успяхме след дълги диалози, очакване и футболни гимнастики да притеглим един млад състезател. Трудно се взимат млади играчи от Бразилия. Най-вече се надявам по най-бързия метод да го вкараме да е в помощ на тима. Той самичък за себе си би трябвало да се опита да даде нещо по-различно на тима. Специално играчите от Бразилия ги привличаме, с цел да дадат футболната квас. Предпочитам да не давам предварителни поръчки и обещания на хората, дано самият състезател покаже какво може на терена. Така действам с всички футболисти. Нека всеки самичък да отбрани името си и престижа на терена. Факт е, че е извънредно млад, а от нас и от него зависи по какъв начин ще го развием.

Физическата му форма каква е, защото идва от състезание, което тече сега?

- Последните 4-5 мача не е бил в групата на тима. Почти до последно е упражнявал с тима си. Той разтрогна един ден преди да лети за България. Не е в най-блестящата си форма, защото не е взимал огромно присъединяване в мачовете. Ще се опитаме в късия интервал, който имаме да набира форма последователно. Надявам се на чисто бразилските им привички от деца бързо да влизат във футбола.

Фактът, че се заплащат пари за него значи ли, че Левски диша малко по-спокойно?

- За такива играчи парите и комисионни се заплащат. Ние даваме и % на Баия. За трансферна сума не можем да приказваме. Левски не е в положение, в което може да прави огромни разноски. Разходи от потенциала, в който си разрешаваме сега, са съвсем смешни за такива футболисти. Имахме алтернатива да изчакаме до декември, когато му изтича контракта. След като намерихме вид да платим нужното, с цел да го вземем в този момент, а не да стои до зимата без мачове, успяхме да изпълним този трансфер. Той стана с финансовата помощ на спонсора.

Тези 205 000 лв., които излязоха като публична информация са единствен транш за Роналдо, по този начин ли излиза?

- Тези обявления и траншове не са доста желателни, тъй като имаме контракт за конфиденциалност. Сделката е по-сложна, тъй като има неща, които не желая да се разясняват. Има сериозна уговорка за конфиденциалност. Който го е изкарал това като информация да си дава отговор на въпросите.

В сряда се изтегли жребият за Лига на конференциите. Винаги сте казвал, че желаете Левски да играе гордо на терена. Такъв Левски ли ще забележим и в мачовете с ПАОК?

- Иска ни се. Трябва да се представим по метод, по който дава отговор на Левски. За старта в Европа след пауза за нашия тим, извънредно сериозен съперник, да не кажа в Лига на конференциите в Топ 5. Няма последовател на футбола, който да не знае за силата на ПАОК. За нас най-важно е ние по какъв начин ще се представим. Левски би трябвало да търси своето показване, да радва хората, да продължим да си развиваме игровия жанр. Щяхме да избегнем такива конфликти още в първия кръг, в случай че имахме остарелия си коефициент и не бяхме сами си унищожили коефициента. Левски беше подложен до плейофа в евротурнирите, а ние като клуб си съсипахме клуба, освен коефициента. Успяхме с дружни старания да докараме нещата под нулата. Затова е обикновено да ти се пада ПАОК. Нормално е да страдаш много, с цел да постигнеш триумф. Беше изстрадан и триумфът за Купата. После си мислих, че ориста искаше да преодолеем най-трудните противници, с цел да спечелим трофей. Предните финали, които се изгубиха, бяха против по-слаби противници. Изстрадахме този триумф, дай Боже да успеем да изстрадаме всичко. Далеч съм от мисълта да споделям, че Левски е подготвен, Левски е прероден. Левски работи, с цел да се развива, носи наслада на хората, което е най-важното. Има хубава сплав сред тим, последователи, клуб. Вървим в една посока. Привържениците посещават стадиона, дават своята поддръжка – финансова и прочувствена. Отборът се старае всеки мач да играе добър футбол. Винаги най-важно е било за Левски играчите да дават най-хубавото от себе си на терена, почитателите да участват на стадиона, да следват тима си. Има положителна конюнктура, която води до положителни резултата. Знам, че няма всичко да е розово във футбола, както се случи в последните шест месеца. Левски ще върви един до друг със своите последователи. Те изстрадаха доста, заболяха ги ръцете да ръкопляскат на загуби. Дай Боже да ги заболят ръцете и да нямат глас от наслада след мачовете, които ще изиграе Левски. Ще има и лъкатушене. Сега сме в преломния миг сред повдигането и задържането на равнището. Може да има леки спадове. Надявам се да не са огромни и да продължим нагоре.

Голяма част от футболистите на Левски нямат опит в евротурнирите. Тези мачове, които изиграха против ЦСКА и Лудогорец за Купата и надиграха противниците си, ще им дадат ли нужното футболно самочувствие за мачовете с ПАОК? Каква е реакцията на играчите след изтегления чоп?

- Изключително съм удовлетворен и щастлив, че можеше да играем против такива съперници. Да вземем образец и с последния ни мач с Лудогорец. Нямаше никакво значение откъм заряд. Двата тима изнесоха футболен конфликт, който радваше хората, а и ни оказа помощ да се развием като тим. Лудогорец също имаше изгода. Те печелят с по-голямата си класа в множеството мачове. Ако имат повече такива мачове, за тях ще е по-добре. За нас беше съвършено, тъй като във всеки мач моите играчи се развиват и откъм напрежени, и откъм класа. Виждат какво равнище би трябвало да гонят. Нямах опция да беседвам с целия тим. С част от играчите тук да. На този стадий не желая да ги затормозявам с уговорката ПАОК. Искам да се подготвим и да почистим нашата си игра. Ясно е, че ПАОК е добър тим, само че Левски би трябвало да почисти своята игра и жанр, с цел да можем да се представим на един евроучастник. В Европа и минималната неточност може да се окаже съдбовна. Затова съм удовлетворен, че играхме с Лудогорец, където допуснахме една неточност и загубихме. ЦСКА позволиха една или няколко неточности против нас и изгубиха. Колкото сме по-добре проведени и не позволяваме неточности, толкоз повече може да вървим напред в Европа. Имаме цялото почитание към ПАОК, само че не ни е боязън да изиграем тези мачове.

Очаквайте в идващите дни втората част от изявлението на Станимир Стоилов пред Gong.bg.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР