Треньорът на Ботев (Пловдив) Желко Петрович бе притиснат от феновете

...
Треньорът на Ботев (Пловдив) Желко Петрович бе притиснат от феновете
Коментари Харесай

Желко изригна срещу Зафиров: Нека да търси играчи, а не да обяснява, че треньорът е виновен

Треньорът на Ботев (Пловдив) Желко Петрович бе притиснат от почитателите след загубата от Славия, само че самият той призна, че по-голямо отчаяние му е донесло изказването на Адалберт Зафиров пред последователите. Спортният шеф разгласи, че черногорецът е решил да бъдат отстранени Тайлон и Карачанаков от тима и че той е виновен за селекцията. Ето какво показа Петрович в изявление за „ Меридиан мач “:
Г-н Петрович, говорихте ли с Адалберт Зафиров след мача със Славия, с цел да уточните несъгласията, които се получиха от думите ви пред почитателите?

– Не. Не сме говорили. Имахме подготовка, само че с него не сме се виждали. Аз обаче съм шокиран, напряко разтресен от изказването му. Просто не мога да допускам на това, което прочетох, че е споделил пред почитателите. Наистина съм отчаян. Това е напряко трагично. За да го направи, или няма подготвеност, или няма познания да бъде състезателен директор… Не мога да проумея, по какъв начин може по този начин да се оправдава.

– Означава ли това, че имате проблем с управлението?

– Не. Аз одобрявам Зафиров като човек на моето равнище. Йотков е по-вишестоящ и аз към него искания нямам. Съобразявам се с всички условия. Виждам, че е човек, който 24 часа дневно работи за клуба. Има и други хора, които го вършат и аз ги почитам. Това е моето схващане. Аз също желая да върша всичко, което е положително за клуба. Аз работя за Ботев, а не за себе си. Точно за това не се съдържам в кожата си от сходни дейности, които разрушават екипа.

– А с Георги Самуилов разговарял ли сте?

– Не. Говорили сме един път и бяхме на вечеря дружно с хората от Борда на шефовете, само че това беше преди два месеца. Аз не диря извинения и оправдания. Върша си работата и желая да оказа помощ с всичко, което знаем и мога. Комуникирам единствено със Зафиров, Йотков и Митко Лишев.

– Звучите много отчаян и сърдит, какво ще стане, когато се срещнете с Адалберт Зафиров?

– Какво да стане? Ще му кажа същото, което споделям и на вас, че няма право да приказва по този метод. Че един състезателен шеф не би трябвало да работи по този начин и да изяснява, че треньорът е отговорен защо ли не.

– А вие въпреки всичко имате ли някаква виновност?

– Със сигурност. Пак ви споделям, аз не диря извинения и оправдания. Реално обаче правя оценка нещата и знам, че би трябвало да сме почтени пред почитателите. И аз приказвам с тях, само че не съм си разрешавал да споделям такива неща, които могат да навредят на клуба. Аз няма да предам клуба. Не съм пристигнал тук за пари. Бъдете сигурни в това. Само преди две седмици имах предложение за работа от място, на което заплатата ми щеше да е 15 пъти по-висока от тази, която получавам сега. Не бих обаче предал доверието на хората и клуба, към който съм поел ангажимент.

– Да разясняваме съответно селекцията, около която се породи толкоз огромно напрежение!

– Нека. Аз обаче ще кажа истината. От първия ден желая да работя с повече българи, тъй като Ботев е български тим и това е най-нормалното. В началото не познавах българските футболисти, само че в този момент съм наясно с тях и имах съответни стремежи. Исках петима – Румен Руменов, Светослав Ковачев, Серкан Юсеин, Ахмед Ахмедов и Исмаил Иса. За първите четири от клуба ми споделиха, че не може, а Иса бил остарял. За последно желаех да пристигна Илиас Хасани за 3000 евро заплата, само че отново ми споделиха, че не може.

– А за какво си потеглиха Карачанаков и Тайлон?

– Защото трябваше да облекчим бюджета за заплати. Специално с Тайлон казусът бе по-сложен. Искахме нападател и говорихме с различен, който ни чака три седмици, само че в последна сметка не можахме да го вземем. Тайлон пристигна, само че се оказа, че не е от вида, който търсим. Със сигурност имаше качества, само че преценихме, че е по-добре да разтрогнем, тъй като той трябваше да получава висока заплата. Такъв беше и казусът с Антон Карачанаков. Неговата заплата бе прекомерно висока за клуба. Той го знае това. С него се разделих по напълно културен метод. Може да го попитате. Идеята бе да освободим място, с цел да може Крис Добрев да играе повече, само че скоро по-късно и той реши да отиде в Порто.

– Освободихте и Запро Динев, а в този момент употребявате бекове като крила…

– И за Запро решението бе на клуба. На всички. Аз съм част от екипа и одобрих, че би трябвало да се облекчи бюджетът за заплати. Прецених, че Тонев и Вутов са по-добри. При тях обаче казусът е в травмите, които не им разрешават да играят постоянно на високо равнище. Играят две седмици, три не могат. После се върнат за един мач, а в два би трябвало да почиват. За това никой не е отговорен, само че се отразява на равнището на тима.

Родни Клустър и Филип ван Арнем обаче пристигнаха по напълно ваше гледище, нали?

– Така е. Родни е десен бек и пристигна, с цел да е на стенд бай, тъй като на Джонатан му предстоеше интервенция. Филип пристигна с концепцията да играе, тъй като нямаше задоволително халфове и ни трябваше конкуренция. И двамата ги привлякохме за такива заплати, за каквито никой българин нямаше да се съгласи да пристигна. Вече обаче не е моя работа на диря играчи. Приемам да правя оценка тези, които спортният шеф довежда на проби. Заедно би трябвало да намерим най-хубавото за клуба, само че е негова работа да търси футболисти. Такава е функционалността на всички спортни шефове. Имало е разновидности да вземе 5-6 души, само че ги отхвърлиха.

Ситуацията много се промени от началото на лятото до в този момент. Аз обаче не съм се оплаквал. Винаги съм желал всички, които схващат от футбол да оказват помощ, с цел да окомплектоваме състава.

– Колко време ще ви отнеме това?

– Със сигурност с девет точки до този стадий от сезона, няма по какъв начин да приказваме за шестици, петици и тройки. Трябва действително да оценим обстановката. Ще са нужни два прозореца, с цел да вземем хората, с които следващата година да изглеждаме по различен метод и да преследваме по-високи цели. Разбирам изцяло разочарованието на почитателите, само че аз не по-малко от тях искам да видя мощен тим. Ситуацията сега обаче е такава, че не мога да упреквам никой от футболистите си.

– Категоричен сте, че не сте в Пловдив за пари, само че какво би ви предиздвикало самичък да напуснете?

– Тръгвам си незабавно, щом усетя, че моите футболисти не стоят зад мен. Че не работят добре, не се влагат и не дават всичко от себе си. Сега обаче чувствам, че те на 200 % са с мен и схващат какво желая да направя. Говорят с мен и чувствам, че ме почитат. Шокиращо е обаче това, което прави Зафиров. Това не ми го побира главата. Той най-добре знае какви компликации сме имали и в подготвителния развой поради неналичието на задоволително играчи. Нека да ги търси, а не да изяснява, че треньорът е отговорен за нещо отвън компетенциите му.

efbet Лига 11 кръг, неделя 29 септември  Ботев (Пловдив) 0:1краен резулат  Славия
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР