Тренд“: Подкрепата за ПП ерозира, силен финален спринт на Възраждане“Два

...
Тренд“: Подкрепата за ПП ерозира, силен финален спринт на Възраждане“Два
Коментари Харесай

Вечерни новини: ПП изостава още; Обречената реформа в БДЖ; „Турски поток“ спира? 

„ Тренд “: Подкрепата за Политическа партия ерозира, мощен заключителен спринт на „ Възраждане “
Два дни преди предварителните парламентарни избори социолозите от „ Тренд “ чертаят следната картина: 6+2 обединения в 48-то Народно събрание; ГЕРБ-СДС усилва дистанцията си пред „ Продължаваме промяната “, а „ Възраждане “ прави мощен заключителен спринт.
Крачка напред или обратно: Ще дадат ли резултат стартираните промени в БДЖ
В България през последните 6-7 месеца бяхме очевидци на стартирането на промяна, която трябваше да усъвършенства положението на железниците и още веднъж да ги направи желани измежду пасажерите. Бившите ръководещи даже се похвалиха, че „ Холдингът “ за първи път от 10 години е на облага. Заговори се за цялостен подем – за чисти вагони, за закупуването на нов преносим състав за милиарди левове, вагон-ресторанти и нарастване на скоростите на напредване. Това звучеше добре на думи, само че действителността се оказа напълно друга. 
Държавна чартърна компания: Решение или „ следващата облага за някого “
Да се сътвори държавна чартърна компания, която да наеме или закупи на лизинг самолети. Това оферират от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) за стимулиране на резервациите за „ крилата “ на сезона (б.р. – става дума за месеците април, май, октомври и ноември), „ а не както е сега да се приказва за подкрепяне на една или друга компания “. В отговор на предлагането туроператори показаха своето терзание, че в случай че това се случи, единствено избрани групи от хора и хотели ще печелят, а не целият бизнес. 
Доставките на газ по „ Турски поток “ през България може да спрат
Доставките на природен газ по тръбопровода „ Турски поток “, който минава през България и доставя с съветски газ Турция, Сърбия и Унгария, може да последват ориста на тези по главната тръба за Европа – „ Северен поток 1 “. Нидерлания е лишила лиценза на оператора South Stream Transport B.V., от което по закон следва прекъсване. От съветска страна пък алармираха за преустановяване на действия по поддръжката и ремонта, още веднъж намесвайки като причина за това глобите на Европейския съюз. Ходът заплашва да задълбочи енергийната рецесия в Европа.
Държавите от Европейски Съюз ще таксуват изключително свръхпечалбите на енергийните компании
Министрите на енергетиката на Европейски Съюз утвърдиха в петък първия пакет от незабавни ограничения в отговор на растящите сметки за електрическа енергия. Той включва налог върху свръхпечалбите на фирмите произвеждащи и работещи с изкопаеми горива, осъществени през тази или идната година, налог върху свръхприходите, които производителите на електрическа енергия получават от растящите разноски за електрическа енергия, и наложително стесняване на потреблението на електричество по време на интервали на пикови цени.
Путин анексира елементи от Украйна и ги разгласи за „ четири нови района на Русия “
Руският президент Владимир Путин в петък разгласи присъединението на четири нови района към страната малко откакто подписа декрет, с който анексира елементи от окупирана Украйна. Те включват две самопровъзгласили се проруски „ републики “ в Луганск и Донецк на изток, както и Херсон и Запорожие на юг. Анексирането следва така наречен референдуми, извършени през последните 10 дни, които Западът дефинира като лъжливи и нелегитимни. Очаква се, че последният ход на Москва ще ескалира и ще удължи още повече войната, което ще направи по-сложно постигането на спокойно решение.
Киев отговори на Москва с молба за ускорено участие в НАТО
Украйна публично кандидатства по ускорена процедура за участие в отбранителния съюз НАТО, разгласи президентът Володимир Зеленски. Той сподели още, че Киев е подготвен за договаряния с Москва, само че не и с Владимир Путин като президент. 
Киберпрестъпленията могат да съсипят цели бизнеси и национални стопански системи
Киберсигурността и изкуственият разсъдък са основни за актуалните общества и стопански системи. Отношението и на бизенса, и на държавните управления към стратегическото им развиване е положително мерило за визията за бъдещето на всяка страна. Защо и какви са настоящите политики и софтуерни трендове в региона, само че и по какъв начин войната в Украйна рефлектира върху киберпейзажа? 

Тези и още значими и забавни тематики ще бъдат дискутирани на предстоящата конференция AI N` CYBER 2022, стана ясно от разоговора с Гергана Паси, създател на Дигитална национална коалиция. Именно ДНК в партньорство с Economic.bg провеждат събитието, което ще се организира на 5-6 октомври в „ София тех парк “. 

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР