Трайно висок интерес има към пазара на жилища в Стара

...
Трайно висок интерес има към пазара на жилища в Стара
Коментари Харесай

Цените на панелните жилища и на старото строителство се изравниха

Трайно висок интерес има към пазара на жилища в Стара Загора през последните три години, регистрират брокери на недвижими парцели. Това значително се дължи на ниските лихви на ипотечните заеми, които оферират банките (между 2% и 3%), а също и на нулевите лихви по депозитите, което стимулира хората да влагат парите си в недвижимо имущество. По равнища на цените град Стара Загора се подрежда след София, Варна, Бургас и Пловдив. Жилище със остарялото монолитно строителство се предлага за сред 400 и 500 евро за квадратен метър. На същите цени се продават и панелните жилища. Една от аргументите за изравняването на цените е осъщественото саниране на жилищните блокове, което се прави по националната стратегия за енергийна успеваемост.

От нея се възползваха притежателите на 5241 жилището в 75 блока. Другата причина е, че панелните жилища са по-функционални като разположение и величина на стаите и са по-предпочитани, сподели Красимира Димитрова – шеф на Агенция за недвижими парцели „ Явлена ” в Стара Загора. Продажните цени при новото строителство варират сред 400 и 600 евро на кв. метър, според от степента на комплектност, мястото и ревюто. В най-атрактивните региони на Стара Загора, които са в непосредствена непосредственост до зелени площи, детски градини и учебни заведения, цените при обособени покупко-продажби доближават 900–1000 евро. Мястото на парцела е основният фактор, който дефинира по-високата му цена, само че купувачите към този момент са доста взискателни и към други критерии. Готови са да платят повече за шир към постройката, чист въздух и зеленина, добра връзка и опция за безпроблемно паркиране.

Най-търсено е новото строителство и покупко-продажбите се подписват още „ на зелено ”. В сектора останаха разпознаваеми строителни компании и купувачите им се доверяват, сподели Красимира Димитрова.

Има напредък на жилищното строителство в Стара Загора и то е главно в кварталите на града. В центъра парцелите, чието застрояване може да бъде актуализирано, са съвсем изчерпани. Много от тях са рискови и тъй като са в границите на античния град и предварителните археологически изследвания бавят процеса. Освен това те са за сметка на строителния бизнесмен, което от своя страна оскъпява жилищата. В момента се строят няколко огромни жилищни здания в западната част на града, по ул. „ Капитан Петко Войвода ”. Има сериозен интерес и към построяването на еднофамилни къщи в атрактивните села край Стара Загора и в региона към Тракийския университет, осведоми ръководителят на Областното посланичество на Камарата на строителите инж. Петко Балабанов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР