Трайна тенденцията на обезлюдяване на селските райони и преселване на

...
Трайна тенденцията на обезлюдяване на селските райони и преселване на
Коментари Харесай

Евростат: В България има трайна тенденция за обезлюдяване на селските райони

Трайна наклонността на обезлюдяване на селските региони и преселване на хората към огромните градове в България, демонстрират последните данни на Евростат.

В градска среда у нас живеят към 5,2 млн. души, които населяват 2,6 млн. броя жилища. Европейската статистика регистрира, че делът на градското население се е нараснал – от 20% през 1950 година – до 67% на 100 през 1990 година и до 75% през 2016 година

Селските региони за към 65 години са изгубили близо 6 милиона души население за сметка на градските региони. В момента в селата у нас живеят към 1,8 млн. души.

Отчита се също, че София и Варна са единствените градове у нас, които през последните години означават непроменено трайно нарастване на популацията си – в София с към 30%, във Варна – с към 10%.

А най-бързо обезлюдяващите градове са Враца и Видин.
В разбора се регистрират и други две отрицателни трендове: към 30 на 100 от българите или близо 1,5 млн. души, които живеят в градска среда, са в обстановка на риск от беднотия и обществено изключване.

Освен това от съществуващите близо 2,6 млн. жилища в градовете – над 650 хиляди, или близо 25%, са на практика необитаеми. 24% от жилищата в столицата са необитаеми, в покрайнините на София – 48%., във Варна – 30%, в Пловдив – 26%.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР