Трайна практика е сезонни работници в туризма да се оплакват

...
Трайна практика е сезонни работници в туризма да се оплакват
Коментари Харесай

Трудовата инспекция напомни правата и задълженията на работещите сезонно

Трайна процедура е сезонни служащи в туризма да се оплакват в Главната ревизия по труда (ГИТ) едвам след края на дейния сезон, че са работили без контракт и че последната заплата не им е платена. Друго постоянно недоволство е, че заплатата е контрактувана устно, а работодателят не си държи на думата, заяви организацията, която в тези случаи не може да се намеси.

Наблюденията на инспекторите сочат, че секторът е рисков и нарушаванията при заплащането и отчитането на работното време са чести. Затова в навечерието на всеобщите инспекции, които ГИТ стартира в курортите, тя припомня какви са разпоредбите за наемане и какви са правата и отговорностите на работодателите и на служащите.

Трудов контракт и контракт със период за изпитване

Наетите за сезонна работа не би трябвало да се съгласяват да работят без подписан трудов контракт, защото при вероятно нарушение на правата им те могат да претендират пред ГИТ единствено за изискванията на труд и заплащане, контрактувани документално.

Работодателят няма право да позволява хора на работните места без да им е връчил подписан от двете страниекземпляр на трудовия контракт, копие от уведомлението за регистрацията му в Националната организация за приходите и длъжностна характерност.

При предпочитание да ревизира уменията им, той може да подписа трудов контракт със период на изпитване. С подобен контракт наетият може да бъде освободен когато и да е без предупреждение. Ако категорично не е уговорено в чия изгода е срокът на изпитване, то той важи и за двете страни и служащият също може да напусне без предупреждение.

Наемане на малолетни Наемането на малолетни става единствено след позволение от Инспекцията по труда, което важи за съответното работно място, за което е поискано, и за работодателя, с който е подписан договорът. Заявлението може да
бъде подадено и по електронен път. Срокът за изговаряне при показване на цялостен комплект документи е 7 работни дни. Документите, които се изискват, са същите, както и за пълнолетните. Разликата е, че при наемане на малолетен те се показват авансово в локалната трудова ревизия, до момента в който за пълнолетните - единствено при инспекция. Процедурата за наемането на лица, ненавършили 18 година, е разказана в детайли на уеб страницата на инспекцията.

Наемане на чужденци от страни отвън Европейски Съюз

При наемане на жители на трети страни работодателите следва да знаят, че наетите би трябвало да имат позволение за работа от Агенцията по заетостта. Редът за това е организиран в Закона за трудовата миграция и трудовата подвижност, както и в Правилника за използването му. Работодателите са длъжни да уведомят ГИТ в
седемдневен период от действителното започване на работа на чужденеца. Целта е да може да се наблюдава при какви условия работят и че са напуснали, откакто срокът на разрешението им е е изминал.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР