Трайче Димков от ВМРО-ДПМНЕ повторно поиска референдум за договора за

...
Трайче Димков от ВМРО-ДПМНЕ повторно поиска референдум за договора за
Коментари Харесай

В Македония гласят референдум за отмяна на договора за добросъседство с България

Трайче Димков от ВМРО-ДПМНЕ наново изиска референдум за контракта за добросъседство с България, откакто сходна самодейност не съумя преди локалните избори в Македония, написа Тоска.мк. " Властта посредством извънредно непрогледен развой подписа контракт за другарство и добросъседство с България, който е небалансиран, носи обвързване единствено за нашата страна, без да планува никакви отстъпки от българска. Поради тези аргументи парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ ще внесе в Народното събрание искане за образуване на референдум на който жителите да се произнесат за този контракт, " споделя Димков.

Според него също по този начин и сега договорът за добросъседство не е годен, защото още не е утвърден от македонския парламент.

" ВМРО-ДПМНЕ почита България като комшия, непосредствен по доста неща с Македония и като страна, членка на НАТО и Европейски Съюз, към които и ние се стремим. В този аспект ние поддържаме да се градят другарски връзки със прилежаща България, включвайки и един подобен контракт. Но ВМРО-ДПМНЕ има забележки по отношение на някои членове в контракта, а най-конкретно за тези елементи, в които се признава обща история и се планува основаването на междудържавна комисия, която да разисква измененията на учебниците в Македония.

За ВМРО-ДПМНЕ е недопустимо отказването от македонското малцинство в България, както и очевидната настройка в София да не признаят македонския език, " сподели Димков.

Превод: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР