Травмите на момичетата от зверската катастрофа на бул. „Черни връх“

...
Травмите на момичетата от зверската катастрофа на бул. „Черни връх“
Коментари Харесай

Лекарката от катастрофата на Черни връх: Нямаше на кого да помогна

Травмите на девойките от зверската злополука на бул. „ Черни връх “ са били несъвместими с живота, а водачът на таксито е оживял по знамение, описа за „ 24 часа “ доктор Йоанна Минкова. Тя е първият доктор, дошъл на злополуката. Когато идва обаче се оказва, че няма на кого да помогне.

Двете девойки са умряли на място и не са разбрали какво им се случва. Едната от тях е поела по-силния удар, имала е контузии в региона на главата.

Шофьорът на таксито е бил съвсем незасегнат, без директна заплаха за живота. Имал е леки пострадвания и е отказал хоспитализация, макар че предната част на колата му е била отнесена от авариралия джип. Бил е с незначителни контузии, охлузвания по главата от удара. Д-р Минкова му е предложила да бъде откаран в болница, защото под въздействието на адреналина е допустимо някои признаци да останат прикрити. Вдигнал е високо кръвно, само че е бил с положителни витални индикатори. „ Беше оживял по знамение “, споделя за него лекарката.

Първоначално пътувах към различен адрес за случай, който не беше със незабавен код. Кодовете са три – зелен, жълт и червен, а аз пътувах към зелен. Явно съм била в най-близката кола за спешна помощ, по тази причина са отклонили мен към 23,08 часа. Само знаех адреса и че е тежка злополука с жертви. Стигнахме за 4-5 минути. Полицията ни посрещна, те към този момент бяха огледали региона, споделя доктор Минкова.

Тя не е видяла някой да бяга от мястото на случая, само че изяснява, че е била напълно съсредоточена върху работата си.

Полицията първо я завежда при двете девойки. Тя обаче единствено установи гибелта им.

В такава обстановка повече от 2-3 секунди на човек не можеш да отделиш. Ако индивидът е умрял, продължаваш нататък към идващия. Ако е в положително положение, отново продължаваш. Проверяват се пулс, дишане и схващане. Ако някое от тях липсва, го стабилизираш, изяснява тя

„ Автоматично се пращат няколко коли за спешна помощ, не разчитат единствено на моята информация. Но до момента в който дойдат другите екипи, към този момент беше открита гибелта на девойките за жалост и че няма на кого да се помогне “, споделя лекарката. След нея идват още три екипа.

За нея това е най-трагичния случай, с който се е сблъсквала в работата си досега. Това обаче не я отхвърля от специалността, тъй като е част от нея.

Много съществени случаи съм имала, при тях присъединяване ми като екип е било по-активно. Това е сериозен случай - да можеш да окажеш помощ. Тук просто отидох и установявах гибелта. И това е, което те разстройва - желал си да окажеш помощ, само че не е имало по какъв начин, споделя доктор Минкова.

Когато идва на адреса, не е мислила за друго, тъй като време за губене няма, когато от нея зависи човешки живот. Но споделя, че не стопира да мисли за двете девойки и по какъв начин може и тя да е била на тяхното място.

Аз съм на 25 години, а едното момиче е било на 26. Били са в естествена обстановка, като всеки от нас, имали са обучение и фантазии. Аз самата всеки ден минавам с моята кола по натоварени булеварди, споделя доктор Минкова.

След като завършва работата по злополуката, тя остава на работа и поема още 7-8 адреса. Д-р Минкова е част от екипа на Центъра за незабавна здравна помощ, където идват всички сигнали за София.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР