Трасето на олимпийския маратон в Париж бе представено по-рано през

...
Трасето на олимпийския маратон в Париж бе представено по-рано през
Коментари Харесай

Представиха трасето на олимпийския маратон в Париж 2024

Трасето на олимпийския маратон в Париж бе показано по-рано през седмицата. Към класическата отдалеченост от 42.195 км ще има и 10 км, а с изключение на спортистите, които ще спорят за олимпийските трофеи, ще бъдат позволени и 20 024 обикновенни фенове на бягането. Те ще имат неповторимата опция да бягат в олимпийски маратон.

Представянето на трасето направиха Тони Естангует (президент на организационния комитет на Париж 2024), Ан Идалго (кмет на Париж), Валери Пекресе (президент на районния съвет на Иле де Франс – най-популярния френски регион), Джон Риджион (Генералния секретар на Световната атлетика), Джофрой Сирвен-Виено (Ориндж), Паула Радклиф (световна рекордьорка на маратон от 2003 до 2019) и Йоан Дуранд (елитен френски маратонец).

Олимпийският маратон, който ще бъде една от емлематичните дисциплини на игрите, ще бъде по ново трасе – удивително, предизвикателно и вдъхновяващо.

Когато основават трасето от организационния комитет на Париж 2024 взимат част от най-съкровенната френска история – Женският марш на 5-6 октомври 1789 година, когато над 6000 парижанки маршируват във френската столица, а това е едно от най-значимите събиятия във френската гражданска война.

Стартът е от Хотел Дьо Вил, а финалът на мемориал-сграда на военните инвалиди, като трасето се вие на едни от най-емблематичните и красиви забелижителности на френската столица, която е най-посещавания град в целия свят.

Денивелацията на маратона в изкачвания и спускания е 438 метра.

“Това е неповторимо трасе. “ – споделя Радклиф. – “Париж 2024 ще бъде велико спортно предизвикателство за спортистите. Състезанието ще бъде непредвидимо и дава обещание да бъде историческо. “

“Без подозрение олимпийският маратон Париж 2024 ще бъде доста специфичен. “ – споделя Елиуд Кипчоге – повторен олимпийски първенец на маратон и международен рекордьор. – “Да бягаш на такова място цялостно с история и знаци ще бъде неповторим опит за всеки бегач. Не мога да желая по съвършено място. “ – прибавя Кипчоге, който може да стане първия човек в историята с три олимпийски трофеи на маратон.

atletikabg.com
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР