Трасето на магистрала Струма ще мъде продължено следкато една трета

...
Трасето на магистрала Струма ще мъде продължено следкато една трета
Коментари Харесай

Част от древното селище по трасето на магистрала Струма остава

Трасето на автомагистрала ”Струма ” ще мъде продължено следкато една трета от артефактите от античното населено място край Покривник бъдат преместени наоколо.
Две трети от откритото край Покривник антично населено място ще бъдат непокътнати, а останалата част от артефактите ще бъдат преместени на 20-ина метра, с цел да може да мине трасето на автомагистрала „ Струма”.

Жителите му и локалната власт се оповестиха против унищожаването на селището, което съгласно някои може да е част от античната Скаптопара. Експерти обаче се произнесоха, че обектът няма общо с античния Благоевград. Съдбата на разкопките се трансформира в гореща тематика.

От министерството на културата оповестяват, че стартира план за запазване на трите съществени полезности, открити край Покровник, които са в границите на 2/3 от обекта, и за неговото изцяло съхраняванеутре. АПИ ще получи заповед за започване на работата по плана. Другата седмица пък специалисти от института за недвижимо културно завещание ще очертаят границите на обекта. Докато това се случва разкопките ще продължат.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР