Трасето към бъдещия граничен контролно-пропускателен пункт Ксанти-Рудозем от гръцка страна

...
Трасето към бъдещия граничен контролно-пропускателен пункт Ксанти-Рудозем от гръцка страна
Коментари Харесай

От гръцка страна трасето към бъдещия ГКПП Ксанти-Рудозем е почти пробито

Трасето към бъдещия граничен контролно-пропускателен пункт Ксанти-Рудозем от гръцка страна е съвсем пробито, остава един километър до границата с България. Това това сочи отчет на водещия сътрудник по плана „ Егнатия одос “, съобщи кореспондентът на .
Документът е бил показан по време на петото съвещание на Комитета по наблюдаване на Програмата за трансгранично съдействие Интеррег V-А Гърция-България в Ксанти. Заседанието бе съпредседателствано от зам.-министъра на районното развиване и благоустройството Деница Николова.
Изпълнител на обекта е сдружението „ Актор “, което завоюва търга през месец януари за 49 658 280 евро, сваляйки оповестената от възложителя цена с 50,7%.
Отсечката от село Димарио до границата е с дължина 8 километра, а срокът за осъществяването на обекта е 24 месеца. Финансирането е обезпечено от три източника – Префектура Източна Македония и Тракия, Оперативна стратегия „ Транспорт “ и Програма за европейско териториално съдействие „ Гърция-България “.
По плана са планувани 11 моста с обща дължинна близо 855 метра, два единични двупосочни тунела с обща дължина 273 метра.
Пътят е напълно нов, строи се в комплицирана горска околност, като сега се построява техническата част, направени са и помощни пътища за техниката.
От българска страна е почнала рехабилитацията на 18 км от основния път Средногорци – Рудозем, който се финансира със средства от трансграничната стратегия. Провежда се социална поръчка за избор на реализатор на 1,7 км обходен път на Рудозем, като се чака следващата година да стартира действителната работа. Изпълнява се и рехабилитация на 32 км от пътя Момчилград - Ивайловград.
В ход е процедура по желание на реализатор за новото Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Рудозем- Ксанти “, чийто възложител е регионалният шеф на Смолян. Очаква се при започване на 2019 година да има подписан контракт и строителството му за стартира.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР