Транзитният трафик на камиони над 12 тона ще продължи да

...
Транзитният трафик на камиони над 12 тона ще продължи да
Коментари Харесай

Зам.-министър Шишков в Айтос: Ще съдействаме за обходен път, липсва инициатива от общината

Транзитният трафик на камиони над 12 тона ще продължи да минава през Ришкия проход и през зимата. Държавата ще спомага на локалната администрация за създаване на обходен път на Айтос. Общината обаче би трябвало да инициира незабавна смяна на настоящия Общ организационен проект. Такъв е признат през 2018 година, за което Министерството на районното развиване и благоустройството е предоставило над 140 хиляди лева, само че в него липсва околовръстно шосе, което да изведе тежкия трафик от града.

Това съобщи пред публицисти в Айтос зам.-министър Иван Шишков, който посети мястото, на което при започване на месец септември стана тежка злополука със починали. В срещата участваха и заместник-областния шеф на Бургас Асен Бончев и шефа на Областно пътно ръководство – Бургас инж. Митко Порязов.

„ Обходен път на града в никакъв случай не е плануван. Няма го заложен в Общия организационен проект, а това е основополагащ документ. Няма никакви планове, чертежи и проекти “, уточни арх. Шишков. Той акцентира, че Министерство на регионалното развитие ще спомага с специалисти и финансиране, при потребност, за смяна на проекта и планиране на трасето, тъй като в община Айтос, както се разбра, такива липсват. Ще се търси поддръжка и от останалите министерства, които да съгласуват в оптимални къси периоди документите, които са нужни. Паралелно с това, в случай че общината покаже вероятните терени за създаване на обходния път, може да стартира и планиране, с което доста ще се съкрати времето за създаване на околовръстно шосе. „ За всичко това обаче би трябвало решение от общината. Докато няма самодейност, страната и АПИ са с вързани ръце. Те ще станат притежатели на пътя едвам когато той бъде построен, а терените отчуждени “, уточни арх. Шишков и добави, че това са законовите процедури, по които може да се работи.

„ Транзитният тежкотоварен трафик над 12 тона ще продължи да минава през Ришкия проход. Той работи целогодишно и не се затваря. Заповедта, с която спряхме придвижването през Айтоския проход е в действие и няма да се анулира за зимния сезон “, увери зам.-министър Шишков поданици на Айтос, които се интересуваха дали има възможност зимата още веднъж тежките камиони да тръгнат през града.

„ Разбирам, че локалната администрация няма потенциал, с цел да се оправи сама, по тази причина ще помогнем и предлагам незабавно помощта, която Ви е нужна “, акцентира пред кмета Васил Едрев още един път заместник-регионалният министър, на последваща среща, която продължи до 16. 45 часа в постройката на община Айтос.

Там бе разисквано и предлагането за създаване на две кръгови кръстовища, които да обезопасят придвижването. Едното е в границите на Айтос, за което следва да се промени регулационния проект на града. Инициативата за това следва да бъде от общината. Общината би трябвало да проектира и изкуствени неравности, които да се дават на АПИ за координиране и да се изградят от локалната власт. Арх. Шишков бе безапелационен, че това е първото и най-належащо нещо, с цел да се понижи скоростта на колите, за което не се изискват дълги процедури.

На срещата стана ясно, че към момента няма никаква самодейност от локалната администрация за осъществяване на ограниченията, набелязани на среща с институциите на 21 септември и от специфична комисия на 23 септември, за обезопасяване на трафика. Към днешна дата са изпълнени единствено 6 ограничения от страна на Областно пътно ръководство – Бургас, Министерство на вътрешните работи и ДАИ. Сред тях са прекъсване на директния трафик на камиони над 12 тона, сложени са нови пътни знаци за ограничаване на скоростта, положена е нова хоризонтална маркировка, засилено е полицейското наличие, сложена е стационарна камера за скорост, а чиновници на ДАИ правят инспекции с мобилни кантари. Предстои монтиране на автоматизирана система за изтегляне на колите. Определени са и две спешни отбивки за товарни коли при щета, които следва да се разчистят.

От страна на общината няма забележима подготвеност за осъществяване на мероприятията, свързани с създаване на изкуствени неравности, кръгови кръстовища и създаване на ограничаваща ограда вид „ Ню Джърси “. Отказала е и да подпише и съгласува протокола от комисията, определила ограниченията за сигурност.

Арх. Иван Шишков се срещна в детайли с плановата обезпеченост за територията на север от града, за която има проблем, повдиган неведнъж от АПИ, за пряк изход на жилищни здания към републиканския път, обслужван от организацията. След запознаване с документите се откри, че за територията има влезнал в действие Подробен организационен проект, който планува достъп до постройките, друг от съществуващия. Установи се, че подробният проект не е прибавен, което е напълно в отговорностите на общината, а казусът се задълбочава с обстоятелството, че територията е една от най-развиващите се, по думите на кмета, в района.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР