Транзитът на газ през Украйна към днешна дата е много

...
Транзитът на газ през Украйна към днешна дата е много
Коментари Харесай

Новак: Транзитът на газ през Украйна е много скъп за Русия


Транзитът на газ през Украйна към днешна дата е доста безценен за Русия, цените са 2-2,5 пъти по-високи от другите трасета. Това споделя министърът на енергетиката на Русия Александър Новак в изявление за „ Газете.Ru”.

“Ако приказваме за съществуващите трасета, които през днешния ден се употребяват за пренос на съветски газ, то украинското към сегашния миг е най-скъпото, а и цената там е най-високата – тя е 2-2,5 пъти по-висока от другите трасета. Като да вземем за пример такива трасета като Ямал-Европа, като „ Северен поток 1 “, споделя Новак.
По думите му, ситуацията се дължи преди всичко на това, че „ украинската газотранспортна система е основана преди 50 години, технологиите са остарели, активите са се влошили, а загубите при превозването на газ са огромни “.

„ Реализирането на новите газотранспортни системи, които се строят, такива като „ Турски поток “, „ Северен поток 2 “ са основани на най-последните модерни технологии, които се употребяват в тази област. Това са тръби с огромен диаметър, това е високо налягане, висока скорост на преноса на газ, ниски загуби “, отбелязва Новак.

Той съпоставя газотранспортната система на Украйна с колите „ жигули “ при изискване, че има модерна „ лада “.

„ Украинската газотранспортна система, както към този момент споделих е много износена, с високи експлоатационни разноски и по този начин нататък. Тя изисква просто големи инвестиции, милиарди евро за това, с цел да бъде възобновена и осъвременена до равнище, което да подхожда на актуалните технологии. Какъв би бил смисълът да се употребява „ жигули “, в случай че имате актуален автомобил „ лада “, да вземем за пример, да не приказваме за някакви непознати модели “, споделя Новак.

Той отбелязва, че себестойността на превозването на газ през „ Северен поток “ към днешна дата ще коства съвсем два пъти по-евтино за потребителите в съпоставяне със себестойността на превозването на газ през газовата система на Украйна. По думите му, „ това е обикновено, това е конкуренция “.

„ С какво се отличава газотранспортната инфраструктура като тип активност по превозване на газ от другите типове действия? С нищо. Трябва да се употребяват най-ефективните, конкурентоспособни (трасета), създаващи опция за спестовност, преди всичко за потребителите. И да се основават условия да не се усилват разноските за закупуване на газ, поради транспортните разноски “, декларира Новак.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР