Транзитът до Калининград през Литва може да се възобнови след

...
Транзитът до Калининград през Литва може да се възобнови след
Коментари Харесай

Ройтерс: транзитът до Калининград през Литва ще бъде възобновен след няколко дни

Транзитът до Калининград през Литва може да се възобнови след няколко дни с помощта на компромис на Европейски Съюз с Вилнюс, съобщи Ройтерс, базирайки се на осведомени източници.
Европейските представители клонят към компромисно съглашение с балтийската страна за усмиряване на спора с Москва.

Според организацията Брюксел води договаряния за излизане на Калининград от режима на наказания. Те " проправят пътя за съглашение ", което може да бъде подписано при започване на юли, в случай че Литва отдръпна възраженията си.

Европейски Съюз спря да пропуща камиони, регистрирани в Русия от началото на април. Въпреки това беше направено изключение за преноса на артикули до Калининградска област. Сега оповестената от Литва възбрана важи за всички транспорти на товари на артикули, които са обект на наказания на Европейски Съюз. Вилнюс уведоми Калининградска област за прекратяването от 18 юни на преноса на артикули, предмет на наказания на Европейски Съюз: строителни материали, метал, дърво, цимент, торове, алкохол, хайвер и някои други категории, които общо съставляват към 50 % от всички пренос до района.

Губернаторът Антон Алиханов акцентира, че фериботният комплекс на Калининградска област ще се оправи с нови товари на фона на решението на Вилнюс. Транспортирането на нефтопродукти до района през Литва продължава, като преносът им не е стеснен до 10 август.
Официалният представител на съветското външно министерство Мария Захарова сподели, че Литва, като е взела такова решение, работи нападателно и е излязла оттатък недружелюбните линии. Според нея Вилнюс би трябвало да разбере, че оценката на Москва за сходни дейности като враждебни значи, че в този момент „ не е време за договаряния “. Външното министерство акцентира, че Русия си резервира правото да пази националните ползи, в случай че рестриктивните мерки не бъдат отстранени.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР