Транссексуалните хора могат да бъдат кръстени, съобщи Би Би Си

...
Транссексуалните хора могат да бъдат кръстени, съобщи Би Би Си
Коментари Харесай

Ватиканът разреши ЛГБТ хора да са кръстници, кумове и свидетели на сватба

Транссексуалните хора могат да бъдат кръстени, заяви Би Би Си като се базира на доктриналната работа на Ватикана.

Доктриналната работа на Църквата също сподели, че транс хората могат да бъдат кръстници и очевидци на женитба.

Този ход следва опитите на папа Франциск да направи Църквата по-гостоприемна към ЛГБТ хората.

Актуализираната позиция на Ватикана идва, откакто бразилският свещеник Хосе Негри писа до църковния Дикастер на доктрината на вярата с шест въпроса по отношение на ЛГБТ хората и тяхното присъединяване в кръщението и брака.

В сряда отделът разгласява на уеб страницата си три страници в отговор, подписан от ръководителя на дикастерията - аржентинския кардинал Виктор Мануел Фернандес - и с утвърждението на папа Франциск.

В него се показва, че транссексуално лице – в това число тези, които са претърпели хормонално лекуване и интервенция за промяна на пола – може да получи кръщение при същите условия като другите вярващи. Когато възрастен е бил подложен на хормонално лекуване и интервенция за промяна на пола, той може да бъде кръстник или кръстница, само че свещениците имат право на преценка да откажат такова искане, в случай че „ има заплаха от скандал, неоправдана легитимация или дезориентация в просветителната сфера на църковната общественост “.

По въпроса дали родители от един и същи пол, които осиновяват или употребяват сурогатна майка, могат да имат дете, кръстено в Църквата, Ватикана сподели, че решението на свещеника би трябвало да се основава на „ вяра, че той или тя ще бъдат образовани в католическата вяра “.

Актуализираните насоки за католическото духовенство следват предлагането на папата предишния месец, че еднополовите двойки могат да получат благословия от духовник - като се споделя, че такова искане би трябвало да се третира с „ състрадание “.

Франциск обаче добави, че Църквата към момента счита еднополовите връзки за „ обективно греховни “ и няма да признае еднополовите бракове.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР