Транссексуална жена бе екзекутирана за първи път в историята на

...
Транссексуална жена бе екзекутирана за първи път в историята на
Коментари Харесай

Екзекутираха транссексуална жена в Мисури за убийството на бившата ѝ приятелка

Транссексуална жена бе екзекутирана за първи път в историята на Съединени американски щати, съобщи Франс прес.

Това е и първото осъществяване на смъртна присъда в страната от началото на годината.
Амбър Маклафлин бе екзекутирана през вчерашния ден със смъртоносна инжекция в централния щат Мисури. Според локални медии тя била държана в " коридора на гибелта " за мъже.

49-годишната Маклафлин била наказана на гибел за убийството на своята някогашна другарка , което направила в предградие на Сейнт Луис през 2003 година - преди да си смени пола. Тя не понесла раздялата и заплашвала дамата, която даже си издействала правосъдна заповед за отбрана.
Един ден обаче Маклафлин причакала някогашната си другарка пред работата й близо да река Мисури и я умъртвила с кухненски нож.

През 2006 година правосъдно жури я признало за отговорна, само че не постигнало единодушие по присъдата. Тогава арбитър осъдил Маклафлин на гибел.
Мисури и Индиана са двата американски щата, където магистрати имат право да постановяват смъртна присъда , когато правосъдно жури не може да реализира единогласие по въпроса, отбелязва Агенция Франс Прес.

Адвокатите на Маклафлин желаеха от губернатора на Мисури, републиканеца Майк Парсън, да размени смъртната присъда с доживотна, като се аргументираха, че тя се основава на преценката на един-единствен човек. Откакто бе определен на поста през 2018 година, Парсън не е удовлетворил нито една молба за опрощение. Той не направи това и този път, макар че в апелите се включиха редица известни персони, измежду които двама представители на Мисури в Камарата на представителите от Демократическата партия.

Два други случая на транссексуални дами в Съединени американски щати привлякоха публичното внимание през последните месеци.
През октомври Върховният съд на щата Охайо удостовери смъртната присъда на Виктория Дрейн за ликвидиране. В Орегон, губернаторката Кейт Браун от Демократическата партия размени предишния месец смъртната присъда на Тара Зист за убийството на двама мъже с пожизнен затвор без право на опрощение.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР