Транспортното министерство предприе рокади и в ръководството на Национална компания

...
Транспортното министерство предприе рокади и в ръководството на Национална компания
Коментари Харесай

Рокади и в НКЖИ, съдът спря вписването на промените


Транспортното министерство предприе рокади и в управлението на Национална компания " Железопътна инфраструктура " (НКЖИ).

Златин Крумов е назначен за общоприет шеф на държавната компания от министъра на превоза и известията Николай Събев. Договорът за ръководство с него е подписан на 5 януари, демонстрира информация на Mediapool в Търговския указател.

Той ще заема поста краткотрайно до избор на нов общоприет шеф с конкурс.

Предишният началник е освободен от поста без да са посочени претекстове за освобождението му, излиза наяве от известие на Министерството на превоза и известията.

Красимир Папукчийски беше назначен на поста общоприет шеф по времето на ГЕРБ през февруари 2017 година след извършен конкурс. Той е обжалвал уволнението си без претекстове. В жалбата си до съда е показал, че освобождението му от служба е издадено от министър, който не е посочен в Закона за железопътните транспорти и в този смисъл е нелигитимен акт.

Причината е, че в закона е посочено, че генералният шеф на НКЖИ се назначава и освобождава с акт на министъра на превоза, осведомителните технологии и известията. Така се споделяше министерството по времето на ръководството на ГЕРБ. Сега обаче Министерският съвет има нова конструкция и осведомителните технологии към този момент са в настрана министерство.

В същото време обаче това не е отразено в настоящото законодателство. Очаква се това да бъде направено с приемането на Закона за държавния бюджет за 2022 година Обещанието е това да се случи до края на февруари.

С определение от 30 декември Софийският градски съд е спрял вписването на измененията в управлението на НКЖИ в Търговския указател.

На уеб страницата на НКЖИ обаче Златин Крумов е посочен като Той не е нов за системата и през годините е заемал разнообразни длъжности в железопътното дружество. По време на второто държавно управление на ГЕРБ беше заместник-генерален шеф на НКЖИ.

Златин Крумов е приключил " Транспортно строителство " във ВВТУ " Тодор Каблешков ". Притежава научна степен лекар за планиране, строителство и поддържане на стоманени пътища и уреди.

Според Търговския указател все още Красимир Папукчийски към момента се води началник на НКЖИ и член на Управителния съвет на компанията. Той е е в болничен, откакто се е заразил с ковид.

Другият член на Управителния съвет на НКЖИ е Цветелина Живкова Хантова-Андреева. Тя беше назначена през октомври 2021 година от тогавашния длъжностен транспортен министър Христо Алексиев. Преди това Цветелина Хантова бе шеф на дирекция " Стопански действия и ръководство на собствеността " в МТИТС.

Преди да стане длъжностен министър на превоза, Христо Алексиев беше ръководител на Управителния съвет на НКЖИ, като сега тази позиция е свободна, демонстрира информация в Търговския указател.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР