Транспортното министерство обмисля да промени статута на инспекторите, пред които

...
Транспортното министерство обмисля да промени статута на инспекторите, пред които
Коментари Харесай

Инспекторите от ДАИ минават на граждански договори

Транспортното министерство обмисля да промени статута на инспекторите, пред които се държи изпитът по кормуване. Обсъжда се те да минат на нови контракти и ново възнаграждение. Целта е по-ефективна битка с корупцията при шофьорските изпити.

Над 150 хиляди души у нас всяка година минават шофьорските изпити и получават книжки. Проблем е обаче, че постоянно няма кой да изпитва младите водачи.

Целта на измененията е инспекторите да минат не на трудови, а на цивилен контракти и да получават по 20 лв. от всеки изпитан водач. Мотивите – по този начин ще получават по-добри заплати и няма да влизат в корупционни схеми, оповестява bTV.

През април 2016 година малкия екран заяви за скица за пазаруване на книжки от необразовани водачи. Изпитът се организираше на място, известно като „ Клиниката” – оборудвано с камери и микрофони за подсещане.

Подобни схеми ще са необичайност, в случай че изпитвачите са на цивилен контракти към ДАИ, настояват в автошколите.

Все по-често инспектори от провинцията изпитват кандидат-шофьорите в София и това е проблем, споделят още инструкторите. „ Той като не познава София не знае и къде да го изпитва. И някой път по този начин го обърка курсиста, че курсиста да влезе в насрещно придвижване или да направи неверна маневра…”, споделя Димитър Мишев.

Схемата с самостоятелните изпитващи към този момент е тествана и не е сработила, отвръщат специалисти. „ От 1999 година до 2002 година беше по този начин и се оказа, че е несполучлив”, показва някогашният ръководител на транспортната комисия в Народно събрание Настимир Ананиев.

Другият проблем е, че е по-трудно да контролираш инспектори, които са на цивилен, а не на трудови контракти с организацията. Критиците настояват още, че по този начин шефовете на ДАИ ще отстранят неуместните и ще се разграничат от всички, хванати да търгуват с книжки.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР