Транспортният министър Росен Желязков, евродепутатите Петър Курумбашев и Андрей Новаков

...
Транспортният министър Росен Желязков, евродепутатите Петър Курумбашев и Андрей Новаков
Коментари Харесай

Транспортен министър, евродепутати и превозвачи обсъдиха пакет „Мобилност“

Транспортният министър Росен Желязков, евродепутатите Петър Курумбашев и Андрей Новаков и представители на интернационалните превозвачи разискаха развиването на договарянията по европейските транспортни нормативни промени, придобили известност като пакет „ Мобилност “, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Зад пакет „ Мобилност “ стоят огромните европейски страни, измежду които Франция, Германия, Италия и други, а съгласно българските интернационалните превозвачи плануваните рестриктивни ограничения ще убият бизнеса. Към тяхното мнение се причисляват и сътрудниците им други страни от Източна Европа и Централна Европа, измежду които Полша, Чехия, Унгария, Прибалтийските страни и други.

„ Става въпрос за начинания, свързани с транспорта на товари, регламентирани в редица актове на европейско равнище. Те имат директно или индиректно приложение в националното ни законодателство – регламенти и наставления, свързани с достъпа до пазара, специалността, специфичните правила по използването за директивата за командироване, с въвеждането на „ интелигентните “ тахографи, времето за работа и отмора на водачите “, напомни министър Желязков след срещата.

Росен Желязков акцентира, че с началото на Австрийското председателство на Съвета на Европейски Съюз са препоръчани нови текстове, които са още по-рестриктивни за превозвачите. На 3 и 4 декември следва съвет на министрите на превоза в Брюксел, където това ще бъде прегледано, а днешната среща има за цел да бъде разисквана точно националната позиция на страната, разгласи транспортният министър.

Евродепутатът Петър Курумбашев разгласи, че все още няма планувано гласоподаване на текстовете в Европейския парламент. „ Факт е, че се случва един много сериозен напън от страна на Австрийското председателство за това, да се одобряват доста по неподходящи позиции за България. Предстои да разберем на 3 декември по какъв начин ще мине това гласоподаване и дали има предпочитание този въпрос да бъде прегледан и от Народното събрание. Нашата позиция, като български евродепутати е, че избираме този въпрос да бъде прегледан в границите на новия парламент, а не когато предстоят избори и всеки желае да се тупа в гърдите като победител пред своите гласоподаватели “, счита той.

Според него сред всички български евродепутати съществува отлична съгласуваност по тематиката, а в Екологичен потенциал те ще излязат с обща национална позиция.

От своя страна сътрудника му Андрей Новаков увери всички българските превозвачи, че в лицето на нашите европейски депутати те имат бранители на техния интерес.

За положителната връзка сред държавното управление, европейските депутати и сектора признателност изрази Йордан Арабаджиев от Съюз на интернационалните превозвачи. „ Надяваме се да не се стигне до финално гласоподаване в този европарламент “, съобщи той. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР