Транспортните власти на Ливан разрешиха на кораб, обвинен от Украйна,

...
Транспортните власти на Ливан разрешиха на кораб, обвинен от Украйна,
Коментари Харесай

Ливан разреши отплаването на кораб, обвинен от Киев в превоз на крадено украинско зърно

Транспортните управляващи на Ливан позволиха на транспортен съд, упрекнат от Украйна, че транспортира крадено зърно, да напусне близкоизточната страна, макар че украинското посолство изиска от Бейрут да възобнови следствието по въпроса, откакто показа нови доказателства, осведоми Ройтерс.

Днес следобяд ливанският министър на превоза Али Хамие съобщи пред Ройтерс, че пристанищните управляващи в северния град Триполи са разрешили на кораба да отплава.

Решението е " в сходство с ливанските правни правила, учредени на нашия суверенитет над нашата земя, море и небе ", се споделя в акаунта в Туитър на министъра.

По-рано през днешния ден Украйна изиска от основния прокурор на Ливан да възобнови следствието на плаващия под сирийски байрак транспортен съд " Лаодикия ", който съгласно Киев транспортира към 10 000 тона брашно и ечемик, заграбени от Русия след нейното навлизане през февруари.

Посланикът на Украйна в Ливан Игор Осташ съобщи на конференция в посолството край Бейрут, че настояването за продължение на следствието се основава на нови доказателства, събрани от украински арбитър и предадени на Ливан в понеделник.

Ливанският прокурор Гасан Уейдат анулира във вторник първата заповед за конфискация на " Лаодикия ", издадена предходната седмица, откакто откри, че няма осъществено закононарушение.

Съдия в Триполи съобщи пред Ройтерс, че втората 72-часова заповед за конфискация, издадена в понеделник, към този момент не е в действие и корабът може да отплава.

Москва и преди е отричала да е правила кражба на зърно. Посолството на Русия в Ливан съобщи, че не разполага с информация за кораба или за товара, който е бил доставен в Ливан от частна компания.

Служител на компанията, която е притежател на товара, също отхвърли той да е бил откраднат и съобщи, че корабът е пътувал за близката Сирия.

Украинските управляващи настояват, че " Лаодикия " е пътувал до пристанище в окупирания от Русия Крим, затворено за интернационално мореплаване, където е бил претрупан преди да отплава за Ливан.

Сред новата информация, показана от посолството на Украйна, са сателитни фотоси - също предоставени на Ройтерс - които демонстрират " Лаодикия " в кримското пристанище Феодосия на 14 юли. Снимки демонстрират кораба на същото място от 9 до 20 юли.

През този интервал товарната му линия (която демонстрира дълбочината, до която може безвредно да бъде натоварен) потъва до равнището на водата, което демонстрира, че е поел тежък товар.

Корабът идва в Ливан на 27 юли, където по информация от открити източници остава и до момента.

Осташ съобщи, че Украйна е предложила да продаде на Ливан целия товар на " Лаодикия " на към половината от интернационалната му цена, в случай че Ливан го конфискува.

Украйна упреква Русия, че е откраднала към половин милион тона зърно от териториите, които е окупирала, и декларира, че е проследила 78 плавателни съда, взели участие в прехвърлянето на откраднатото зърно.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР