Трансплантирани пациенти от цялата страна излязоха на протест пред сградата

...
Трансплантирани пациенти от цялата страна излязоха на протест пред сградата
Коментари Харесай

Трансплантирани пациенти от цялата страна излязоха на протест

Трансплантирани пациенти от цялата страна излязоха на митинг пред постройката на Министерството на здравеопазването. Причината е, че след трансформирането на клиниката по нефрология в Александровска болница в Covid поделение, не знаят къде ще бъдат лекувани.

Трансплантираните пациенти са безапелационни, че преобразуването на клиниката по транспланации в Covid поделение ги обрича.

„ Искаме достъп до независима клиника, в която да нямаме достъп до други заболели и същият колектив да ни преглежда “, съобщи един от стачкуващите.

До проблема се стигна, откакто беше решено клиниката по нефрология в Александровската болница и тази по пулмология във ВМА да бъдат преобразувани в Covid отделения. Това докара и до груповата оставка на екипа на клиниката в Александровска болница, след която пациентите не знаят, къде ще бъдат лекувани.

„ И се обръщам към министъра на опазването на здравето, колкото може по-бързо да върне отделението, екипа на отделението и болните там, с цел да могат да ни лекуват. Защото за броени дни аз мога да отхвърля за повторно бъбрека или да почина или да се върна към хемодиализно лекуване “, сподели митинг иращ.

Недоволството на трансплантираните пациенти е подбудено от реорганизацията на здравната система. Те са безапелационни, че това им лишава опцията за следене на болестта им.

Иван Димитров от Българския пациентски конгрес, който поддържа митинг иращите, съобщи:

„ Основният проблем е, че българското опазване на здравето абдикира доста ясно от това да лекува хроничните пациенти в България. Хвърля безусловно всички старания единствено против Covid, като естествено, за жалост, хроничните пациенти стават пленник на пандемията. И за жалост, първите, които са такива заложници, това са трансплантираните пациенти, онкологичните, ревматичните. Развиваме се в посока негативна на това да лекуваме български жители по европейски “.

Пред БНР проф. Борис Богов, шеф на Александровска болница, разгласи, че не е приел оставката на началника на клиниката по нефрология и трансплантации проф. Емил Паскалев и на неговия екип.

Той разясни, че това овакантяване може да стане с предупреждение, като за шеф на клиника би трябвало тримесечно предупреждение, а за останалите – едномесечно.

„ Създадена е организация за трансплантираните пациенти за контролните им прегледи. Нито един пациент няма да бъде върнат “, уточни Богов. Той дефинира реакцията на проф. Паскалев като абдикация от пациентите.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР