Трансплантацията на органи е водещ и основен приоритет на Република

...
Трансплантацията на органи е водещ и основен приоритет на Република
Коментари Харесай

МЗ публикува за обществено обсъждане Национална програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията

Трансплантацията на органи е водещ и главен приоритет на Република България.

Предвид спецификата и комплексния темперамент на донорството и трансплантацията, както и заради съществуването на необятен кръг въпроси, проблеми и потребности в тази сфера, способените български институции създадоха план на Национална стратегия за поощряване на донорството и подкрепяне на трансплантацията в Република България (2019 - 2023 г.), оповестиха от пресцентъра на Министерството на задравеопазването. В подготовката на документа присъединяване взеха специалисти от Министерството на здравеопазването, от Изпълнителната организация „ Медицински контрол “, която ръководи, координира и управлява процеса на донорството от детекцията на донора до трансплантацията в страната, както и водещи медицински експерти в региона на донорството и трансплантациите.

Програмата регистрира провокации и проблемите, пред които е изправена страната ни, а точно дефицит на органи за трансплантация; дефицит на подготвени специалисти; недоразвита и зле оборудвана материална база за взимане, запазване и присаждане на стволови клетки; липса на задоволителна осведоменост на българските жители по отношение на нуждата от човешка взаимност и поощряване на донорството и други. Поради тази причина стратегическата цел на Националната стратегия е да усъвършенства организационния модел на донорството и трансплантацията на органи в Република България. За да се реализира поставената цел, планът на стратегия включва 14 оперативни действия, за осъществяването на които е квалифициран план на работна стратегия.

Проектите на актуалната стратегия и работния проект към нея са оповестени на уеб страницата на Министерството на здравеопазването, като в период до 30 август 2019 година /петък/ се чакат мнения, отзиви и мнения от всички заинтригувани страни. След като те бъдат отразени се планува Националната стратегия за поощряване на донорството и подкрепяне на трансплантацията в Република България (2019 - 2023 г.) и съпътстващите я документи да преминат процедура по междуведомствено координиране преди внасянето ѝ за разглеждане в Министерския съвет.

С плана на Националната стратегия и работния проект към нея може да се запознаете тук.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР