Транскраниалната магнитна стимулация (ТМС) e ефективен дългосрочен метод на лечение

...
Транскраниалната магнитна стимулация (ТМС) e ефективен дългосрочен метод на лечение
Коментари Харесай

Депресията може да се лекува с магнити

Транскраниалната магнитна стимулация (ТМС) e ефикасен дълготраен способ на лекуване на меланхолия, откри ново проучване. ТМС подтиква мозъка чрез магнитни полета. Магнитните пулсации са ориентирани към левия предфронтален кортекс, с цел да подтикват тези области в мозъка, които са свързани с депресията. Магнитното лъчение е доста сходно с това, което се употребява при сканирането на мозъка с Ядрено-магнитен резонанс.

Техниката е утвърдена за потребление в Съединени американски щати през 2008 година, само че това е едвам първото проучване, което е проучило дълготрайните резултати от нейното приложение.

“Това е първото в света ТМС проучване, което изследва радикално потребните резултати на техниката при пациенти с меланхолия, ” изяснява проф. Филип Яничак, водещият академик на плана.

Магнитното стимулиране на мозъка не е чак толкоз ужасно, колкто евентуално звучи. То не изисква анестезия и лишава към 40 минути за една сесия. По принцип пациентите получават по една сесия на ден 0 всеки ден в продължение на 4 до 6 седмици.

“Резултатите от разбора на данните демонстрират, че ТМС е действително ефикасна опция за лекуване на меланхолия, която може да замести традиционното медикаментозно лекуване. Особено перспективна е технологията при пациенти, които не са се повлияли удобно от класическите медикаменти против депресия, ” прибавя Яничак.

Изследването е оповестено в списанието Brain Stimulation. 

Източник: Psy Blog

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР