Трънската екопътека е една от най-любимите на софиянци през последните

...
Трънската екопътека е една от най-любимите на софиянци през последните
Коментари Харесай

Ябланишкото ждрело и трънската екопътека са любими на софиянци |

Трънската екопътека е една от най-любимите на софиянци през последните години. Пандемията от COVID-19 ускори интереса към нея. Тя е желана изключително през събота и неделя. Със стоплянето на времето през март се чака да притегли още повече туристи.

Трънската екопътека се намира на 80 км западно от град София, съвсем до границата със Сърбия. Състои се от две елементи - първата минава по ждрелото на река Ерма, на 3 км от град Трън, а втората част - около река Ябланишка и се намира на 11 км от Трън. Втората част от маршрута е по-трудна от първата, а най-дългият е 13.2 км. Двата по-малки маршрута могат да бъдат изминати надлежно за към час и половина и три часа.

Изходен път е с. Банкя (Трънска Банкя). Екопътеката по ждрелото е част от Трънската екопътека. До с. Банкя се стига по отклоняване на север от пътя Брезник - Трън, на към 2-3 км преди Трън. След към 5 км влизате в селото. Минава се през дребен мост, след който се завива в дясно, където е уместно да се оставят колите. Петдесет метра по-надолу има пътека, която потегля нагоре към планината. След към 200 метра има отклоняване на пътеката в дясно, откъдето стартират табелите за ждрелото. Важно е да се знае, че пътеката не свършва при пещерата. След нея има още голям брой мостове и невероятни хубости. Целият маршрут на Трънската екопътека е кръгообразен, състои се от две елементи, които са правени по друго време и са с друга дължина и компликация. Първата част на екопътеката е издигната през 1996 година, изминава се за към 2 часа, а втората - през 2002 година, включва Ябланишкото ждрело и се изминава за към 4 часа.

Пътеката е лека и приятна, минава през гора и се спуска гладко към реката. При реката се трансферира по дървен мост – остарял, само че постоянен, с цел да стигне малко по-късно до самото ждрело на р. Ябланица. От началото на каньона стартират да се редят една след друга невероятни гледки – тесни и високи скали, вирове и една дребна пещера. От началото на ждрелото до водопад " Зелени вир " – най-емблематичното място от Ябланишката екопътека, се стига за към 30 минути. " Зелени вир " е доста красиво място - невисок, само че извънредно многоводен и избухлив водопад, високи скали към него, под него – езерце, а под езерцето – мощен ручей с кипящи води, над водопада – мостче. От " Зелени вир " е най-тясната част на Ябланишкото ждрело.



Ждрелото на река Ерма

За да стигнете до екопътеката, се минава през центъра на гр. Трън. Има огромни кафяви указателни табели за Трънското ждрело. На 2-3 км след центъра на града има огромно място за паркинг и от там стартира тази част от Трънската пътека. Тя е добре поддържана и обозначена – има голям брой беседки и указателни табели.

В началото се върви по левия бряг на реката, след това по дървен мост се минава на другия бряг. Там ви чака забавен тунел. Минавайки по моста, може да се насладите на вилнеещите води на р. Ерма и най-тясното място на каньона.

След този мост пътеката продължава нагоре по висока канара, където има построена панорамна площадка. Пътят следва по протежението на реката и води до една махала – Богойна. Махала Богойна (или Богойна), през днешния ден с. Богойна, в миналото е била част от село Петачинци – българско село с пет махали. За голямо страдание, през 1920 година 4 от махалите, което е съвсем цялото село, попадат на сръбска територия вследствие на Ньойския контракт.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР