Трансформацията в международния туризъм е предизвикателство за туристическото образование в

...
Трансформацията в международния туризъм е предизвикателство за туристическото образование в
Коментари Харесай

Ниското ниво в мениджмънта води и до малки постижения в туризма

Трансформацията в интернационалния туризъм е предизвикателство за туристическото обучение в България. Според бизнеса на приключилите експерти им липсват умения, а университетите смятат, че няма ясна формулировка какви познания в действителност са нужни на туристическата промишленост, разяснява проф. доктор Николина Попова на интернационална конференция " Туризъм - проучване, развиване и образование ", извършена в Международно висше бизнес учебно заведение - МВБУ.

Имаме проблем с фрагментите, само че има проблем и с новите технологии , виждаме цифрова бизнес еволюция, което е мъчно да се каже за туризма у нас. Голяма част от компаниите са офлайн, липсва последователен метод и туристите в България действително нямат достъп до цялата допустима информация. Нужен е коренен метод . Какво приготвяме, студенти, които добре познават бизнеса, или студенти, които могат да го развиват, пита проф. Попова.

Науката и практиката би трябвало да вървят ръка за ръка , изясни проф. доктор Щефан Кашай. Като бизнесмен и учител, той изясни че започвайки бизнес през 1992 година, не е предполагал, че книгите за маркетинг и мениджмънт от запад, на които се е уповавал тогава, не са напълно използвани тук. Америка и Словакия се оказват много по-различни пазари , самостоятелният метод е друг и маркетинговият метод е друг.

Писах за предприемачество и предприятия и в това време ги развивах и по този начин повече от 20 години, ставах в 3 часа, с цел да реализира всичко това, изясни проф. Кашай. Истина е, че непрекъснато би трябвало да се учим и да покачваме квалификацията си и не би трябвало да се не помни, че задачата на предприемачеството не е единствено облага.

Ниското равнище в мениджмънта води и до дребни достижения в туризма във връзка с продуктивност и във връзка с маркетинга, както и отношението към гостите и всичко това до един туристически артикул , който би трябвало да направи България една познаваема и привлекателна дестинация , разяснява инж. Фратев.

Всички си приказваме, че има проблем с фрагментите и въпросите са два , какви фрагменти излизат от нашите учебни заведения и университети и второ, по какъв начин задържаме завършващите в България , изясни Сийка Кацарова. Дуалното обучение и в допълнение надграждане, тъй че децата, които излизат от междинните учебни заведения, да бъдат готови за живота, освен теоретично, само че и на процедура, това разискват с работна група вицепремиерът Томислав Дончев и просветителният министър, добави тя.

Трябва да се лобира във всички висши учебни заведения да се вкарат платени стажове , би трябвало да има обединяване по този въпрос. Ако се вкара повече процедура в стратегиите , това ще даде опция работодателите да се стимулират да заплащат повеч е, което би решило и вторият проблем, с напускането на фрагментите към отвореният европейски пазар.

По отношение на музеите и туризма, опциите са доста . Музей отвън музея, освен да водим туристите в музея, само че и да заведем музея до тях, да цифровизираме музеите и да улесним достъпа и да създадем по-различен, персонализиран туристически артикул , разяснява Мария Тодорова.

На конференцията участваха проф. доктор Щефан Кашай - учител в Университета в Жилина, Словакия, в региона на предприемачеството и инженерните науки и е един от 1000 най-влиятелни водачи в света 1000 Leaders of World Influence), повторен притежател на купата Международна персона на годината 1999/2000 (International Man of the Year). Сред лекторите бяха Ирена Георгиева - зам.-министър на туризма, Константин Райков - член на КЗП, Мария Тодорова - основен контрольор в Главна дирекция " Инспекторат за запазване на културното завещание " в МК, инж. Любозар Фратев - ръководител на Тракийски туристически регион, ръководител на УС на Съвета по туризъм в Пловдив, Сийка Кацарова - ръководител на УС на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и Вицепрезидент на Европейската СПА Асоциация, Жулиета Серафимова - общоприет шеф на Гранд хотел София АД и на София хотелс Мениджмънт и Румен Драганов е Председател на Контролния съвет на Сдружение Национален ръб по туризъм.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР