Трансджендър, осъди България в Европейския съд по правата на човека,

...
Трансджендър, осъди България в Европейския съд по правата на човека,
Коментари Харесай

Мъж, станал жена, осъди България в Страсбург

Трансджендър, осъди България в Европейския съд по правата на индивида, тъй като му е отказано да се издаде персонална карта с женски имена, научи HotArena.

Роденият като мъж П.Х. изрично се самоопределя като жена още от юношеска възраст, когато почнал хормонални процедури с цел да си смени пола. Българското законодателство обаче не разрешава смяна на пол в регистрите за гражданско положение.

Това дало съображение на джендъра да заведе дело против родината си в Страсбург. Европейските магистрати са му присъдили 10 хиляди евро обезщетение за нарушено право на персонален живот. Решението на съда в Страсбург е взето, до момента в който се чака Върховния касационен съд да излезе с протаканото към този момент две години свое тълкувателно решение по тематиката, заяви профилираният юридически сайтlex.bg.

Въпреки че П.Х. се самоопределя като жена, Окръжният съд в родния му град изрично се е произнесъл, че полът е биологично положение от раждането, свързан генетично и не предстои на смяна, писа „ Телеграф “.

Cъдът в Страсбург кoнcтaтиpa, чe нaциoнaлнитe влacти нe ca ce cъoбpaзили c peдицa мeждyнapoдни дoкyмeнти , кoитo пpeпopъчвaт нa дъpжaвитe дa paзpeшaт пpoмянaтa нa имeтo и пoлa в oфициaлни дoкyмeнти пo бъpз, пpoзpaчeн и дocтъпeн нaчин. Това е тежко нарушаване на човешките права и на европейските закони. В последна сметка Европейският съд откри нарушаване на Конвенцията за правата на индивида от страна на българските управляващи. Откaзът им дa ce пpизнae пo зaкoнoв път пpoмянaтa нa пoлa нa дамата нe e oбocнoвaн c дocтaтъчнo apгyмeнти.

На жертвата на дискриминация ще бъде изплатено обезщетение от България за неимуществени вреди и делото би трябвало да бъде преразгледано у нас.

Върховен касационен съд още умува над понятието „ пол “

Решението на съда в Страсбург идва в миг, в който се чака Гражданската гилдия на Върховния касационен съд (ВКС) да постанови чаканото от две години тълкувателно решение по въпроса дали е позволена правосъдна смяна на данните в актовете за гражданското положение на транссексуален. Преди да се произнесе, Гражданската гилдия реши да сезира Конституционния съд (КС) за това какво схваща под „ пол “ главният закон, тя сложи и въпроси за съвместяването на разбирането на Конституцията за „ пол “ с правото на персонален живот, обезпечено от Европейската спогодба за правата на индивида.

Конституционен съд разгласи, че понятието „ пол “ съгласно Конституцията следва да се схваща единствено в неговия биологичен смисъл. Евросъдът обаче подсети на законодателя, че България и други страни са осъждани в Страсбург за нарушение на правата на транссексуалните.
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР