Тръмп знаел, че поддръжниците му пред Капитолия на 6 януари ...

Тръмп знаел, че поддръжниците му пред Капитолия на 6 януари

Помощник на Тръмп: Президентът искаше да води тълпата към Капитолия

Тръмп знаел, че поддръжниците му пред Капитолия на 6 януари 2021 година са били въоръжени, настоял персонално да ги поведе към Капитолия и даже физически нападнал чиновник на тайните служби в лимузината си, който отказал да го закара пред постройката на Конгреса.

Това е единствено дребна част от скандалните разкрития, които някогашната служителка на Белия дом Касиди Хътчинсън изложи пред комисията, която проверява събитията от 6 януари.

Бившата помощничка на тогавашния шеф на кабинета на Белия дом Марк Медоус показа на обществеността обстоен роман за дейностите и мисленето на Тръмп, до момента в който Капитолия е била сложена под блокада от твърдите му симпатизанти, които бяха решени на всичко, с цел да спрат преброяването на гласовете на изборите от 2020 година и да попречат на узаконяването на успеха на Джо Байдън.

Хътчинсън изясни по какъв начин Тръмп и други авторитетни чиновници в обкръжението му поредно насърчавали, толерирали и извинявали щурма, до момента в който той се разгръщал пред тях.

Запознат, че на митигна му идват въоръжени поддръжници, Тръмп призовал защитните ограничения за сигурност да бъдат анулирани, свидетелства Хътчинсън.

" Те не са тук, с цел да ме наранят ", цитира го тя.

Хътчинсън дойде на чуването във вторник с безупречни акредитации на Републиканската партия. Бивша сътрудничка на конгресмена Стив Скализ и сенатора Тед Крус, тя изпълняваше разнообразни функции в Белия дом, преди да служи като непосредствен асистент на Медоус – пост, който постоянно й предоставяше непосредствен контакт с Тръмп през седмиците преди и в деня на офанзивата на Капитолия.
Преди 6 януари
Някои от най-вълнуващите разкрития на Хътчинсън бяха свързани с ожесточената битка вътре измежду високите редици на Белия дом в дните преди преброяването на изборите на 6 януари поради желанието на Тръмп персонално да пътува до Капитолия през този ден. Някои помощници желали той да изнесе тирада на територията на Капитолия, а други упорствали той напряко да влезе в самата зала на Камарата на представителите, където Конгресът трябваше да се събере, с цел да преброи гласовете на изборите.

Още на 3 януари- споделя Хътчинсън - съветникът на Белия дом Пат Чиполоне дал да се разбере, че е надъхан срещу концепцията Тръмп да предприеме каквото и да е пътешестване до Капитолия. Двамата дружно с Хътчинсън несполучливо пробвали да убедят Медоус да се опълчи.

Чиполоне повдигнал въпроса пред Хътчинсън още веднъж сутринта на 6 януари, сподели тя, този път изрично.

" Ще бъдем упрекнати във всяко закононарушение, което можем да си представим, в случай че позволим това да се случи ", цитира го тя, изброявайки обвиняванията, които могат да бъдат повдигнати - като възпрепятстване на правораздаването, изборни излъга и подбудителство към протест.
Тръмп знаел, че поддръжниците му носят оръжия. И желал да ги пуснат на митинга му
Още в 10 часа сутринта на 6 януари високопоставени представители на Белия дом били наясно, че доста от събралите се във Вашингтон са въоръжени. Хътчинсън свидетелства, че е участвала, когато Тони Орнато, зам.-началник на щаба на интервенциите в Белия дом, споделил с Медоус отчети, че били видяни стачкуващи с револвери, ножове, бронежилетки и даже копия.

Медоус, сподели тя, " погледна нагоре и сподели: " Говорихте ли с президента? " И Тони сподели: " Да, сър, и той е наясно. " Медоус отвърна: " Добре, добре ".

Докато показанията на Хътчинсън за дейностите на Тръмп в този и в някои други случаи са от втора ръка, тя разказа непосредствено, че е чула някогашния президент зад кулисите на митинга на 6 януари, където той увещавал почитателите си на поход към Капитолия.

Преди да се качи на сцената, сподели Хътчинсън, републиканецът бил сърдит, че зоната, която е била отредена за митинга на юг от Белия дом, не е запълнена. Проблемът не бил в това, че хората имали проблеми с влизането, сподели тя, а по-скоро в това, че хиляди стачкуващи не желаели да преминат през " екраните " на Сикрет сървис в периметъра на събитието и да рискуват оръжията им да бъдат иззети.

Мнозина били щастливи да останат надалеч от отреденото място за митинга, защото можели да чуват думите на президента, без да рискуват да бъдат обискирани.

" Той беше сърдит, че не пускахме хората през магнитометрите с оръжия ", сподели тя, добавяйки: " Чух президента да споделя нещо като: " Не ме интересува, че имат оръжия. Те не са тук, с цел да ме наранят. Махнете шибаните магнитометри. Пуснете моите хора вътре. "
Тръмп сграбчил кормилото на лимузината си и атакувал сътрудник, когато схванал, че няма да го водят в Капитолия
Но тя сподели, че гневът на Тръмп към момента не бил достигнал своя връх. След като напуснал сцената, Тръмп се прибрал в лимузината си с убеждението, че ще бъде отведен до Капитолия.

Заедно с Тръмп в бронираната президентска кола бил и Робърт Енгел, шеф на защитата на неговите секрети служби. Енгел, съгласно описа на Хътчинсън, споделил на някогашния държавен глава, че не може да пътува до Капитолия. Нямало по какъв начин да бъде обезпечена сигурността на Тръмп, по тази причина трябвало да се върнат в Белия дом.

" Президентът реагирал доста ядосано на това ", твърди Хътчинсън, предавайки думите на Орнато, който също участвал и й разказал случката в наличието на Енгел. " Президентът споделил нещо като " Аз съм президентът, по дяволите ". Заведете ме до Капитолия незабавно ".

Енгел твърдо дал отговор:

" Сър, би трябвало да се върнем в Западното крило (част от Белия дом, където се обитават официте на президента). "

В този миг Тръмп " се протегна към предната част на автомобила, с цел да хване кормилото ", изяснява Хътчинсън.

" Г-н. Енгел го хванал за ръката и споделил: " Сър, би трябвало да свалите ръката си от кормилото. Връщаме се в Западното крило. Няма да отидем в Капитолия ".

След това господин Тръмп употребявал свободната си ръка, с цел да се нахвърли върху Боби Енгел и когато господин Орнато ми описа тази история, той уточни ключиците си ".

Хътчинсън твърди, че Енгел е участвал, когато Орнато й е разказал събитието и че нито един от двамата не е подложил на подозрение историята тогава или по-късно.

Тайните служби пуснаха изказване във вторник, което не разяснява непосредствено същността на показанията на Хътчинсън, само че акцентира, че организацията " сътрудничи с определената комисия от самото й основаване напролет на 2021 година "

Тримата сътрудници на Тайните служби, които придружавали Тръмп на 6 януари, оспориха, че Тръмп е нападнал Енгел или че се е хванал за кормилото на автомобила, в който е пътувал, с цел да се опита да го насочи към Капитолия. Това оповестиха пред " Вашингтон пост " един сегашен и един някогашен чиновник на правоприлагащите органи, осведомени с техните изказвания от случката. В колата пътували Тръмп, Енгел, Орнато и водачът, като последните трима са подготвени да свидетелстват под клетва пред комисията за спомените си от 6 януари. Това увериха двамата души, които проговориха при изискване на анонимност.

Тримата сътрудници не оспорват описа на Хътчинсън, че Тръмп е бил сърдит, откакто е научил, че не го водят до Капитолия, както и че са разменили остри думи с Енгел, когато му споделил, че е невероятно да отиде в Капитолия при поддръжниците си.

Адвокатът на Хътчинсън, Джоди Хънт, разгласява къс пост в туитър във вторник вечерта:

" Г-жа Хътчинсън свидетелства под клетва и описа какво й е били казано. Тези, които знаят за събитието, също би трябвало да свидетелстват под клетва. "
Кетчуп по стената, паница на земята
Президентската гняв не била единствено по адрес на тайните служби, акцентира Хътчинсън. Месец по-рано тя сподели, че е била извикана в трапезарията на Овалния кабинет в миг, в който в Асошиейтед прес било оповестено изявление с тогавашния основен прокурор и министър на правораздаването Уилям Бар, който твърдял, че Министерството на правораздаването " не вижда машинация в подобен мащаб, че да може да докара до друг резултат на изборите. "

" По стената капеше кетчуп, а на пода имаше счупена порцеланова паница ", спомня си тя. " Камериерът сподели, че президентът е извънредно сърдит на изявлението на основния прокурор за АП и е хвърлил обяда си по стената. "

Хътчинсън сподели, че това е единствено един от " няколкото пъти по време на мандата ми с началника на кабинета, когато съм знаела, че той или хвърля чинии, или прекатурва покривката, с цел да остави цялото наличие на масата да отиде на пода ".
Тръмп и Медоус по време на щурмуването на Капитолия
Свидетелствата на Хътчинсън нарисуваха пореден и нелицеприятен портрет на Медоус, някогашния конгресмен, трансформирал се в асистент на Тръмп, който напусна Камарата, с цел да стане шеф на кабинета. Тя означи, че той постоянно се е взирал в телефона си и е бил откъснат от изключителните събития, които се развивали към него. Хътчинсън не е говорила с Медоус от началото на 2021 година и е изгубила връзка с множеството други фигури в орбитата на Тръмп и Медоус, споделиха осведомени, говорейки при изискване на анонимност.

В един миг Хътчинсън си спомня, че е уведомила Медоус за възходяща опасност от принуждение в Капитолия:

" Той съвсем не реагира. Спомням си по какъв начин той сподели, " Добре " и нещо от вида на: " Колко още остава на президента в тази тирада? "

По-късно, когато щурмуваците се приближавали все по-близо и по-близо до Капитолия, тя си спомня, че се опитвала още веднъж да подбуди Медоус към деяние. Отново, споделя тя, го намерила залепен за телефона си:

" Той просто пишеше. Казах: " Хей, шефе, гледаш ли тв приемника? " – спомня си тя и в добавка го попитала дали е приказвал с Тръмп, който към този момент се е бил прибрал в Белия дом: " Той сподели: " Не, той желае да бъде самичък сега ", към момента гледайки към телефона си. "

Едва когато тя сложила на разискване персоналната сигурност на републиканския конгресмен от Охайо Джим Джордан, политически съдружник и непосредствен другар на Медоус, шефът на кабинета се стреснал и реагирал:

" Може да искаш да се свържеш с него, Марк ", спомня си тя, че му е споделила. " И той ме погледна и сподели нещо като: " Добре, ще му се обадя ".

Няколко минути по-късно Чиполоне се втурнал в офиса на Медоус и го призовал да накара Тръмп да предприеме нещо против насилието, което към този момент се случвало в постройката на Конгреса.

" Марк подвигна очи и сподели: " Той не желае да прави нищо, Пат ", предава думите му Хътчинсън.

Това си спомня тя, преди да заключи отговора на Чиполоне:

" Марк, нещо би трябвало да се направи или хора ще умрат и ще има кръв по шибаните ти ръце. Това излиза отвън надзор. Отивам при него. "
" Майк си го заслужава "
Двамата мъже влезнали в трапезарията на Овалния кабинет, където Тръмп се бил изолирал, до момента в който щурмът се разгръщал. Хътчинсън разказва по какъв начин се е отправил там по-късно и за малко е чула диалози за виковете, които се чували от тълпата:

" Обесете Майк Пенс. "

Няколко минути по-късно Медоус и Чиполоне се върнали от трапезарията в офиса на Медоус - като Чиполоне продължавал да упорства за по-нататъшни дейности за усмиряване на тълпата:

" Те безусловно приканват вицепрезидентът да бъде обесен ", цитира го Хътчинсън.

Медоус дал отговор: " Чу го, Пат. Той счита, че Майк си го заслужава. Той не мисли, че правят нещо неправилно. "

Приблизително по това време Тръмп изпратил туит, упреквайки Пенс, че няма " смелостта да направи това, което би трябвало да бъде направено ".

Хътчинсън уточни, че Медоус и персоналният юрист на Тръмп Руди Джулиани са поискали опрощение за евентуални закононарушения, свързани с 6 януари. Тя също по този начин увери, че е чула полемика сред представители на крайнодесни групи като " Пазителите на клетвите " и " Гордите момчета " в наличието на Джулиани в навечерието на щурма и удостовери, че тогава се е водила сериозна полемика в кабинета на Тръмп по отношение на 25-ата корекция - отстраняването на президент от власт.
Реакцията на Тръмп, Медоус и републиканците след показанията на Хътчинсън
Тръмп дефинира Хътчинсън за " цялостна измамничка " в обществените медии във вторник и допусна, че не може да й се има вяра, тъй като е търсила позиция в неговия личен състав във Флорида, откакто той напусна президентството.

" Аз персонално отхвърлих молбата й ", написа той в една от многото си изявления в Truth Social, обществената мрежа, която сътвори. " Защо искаше да отиде с нас, в случай че усещаше, че сме толкоз ужасни? Разбирам, че тя е била доста смутена и ядосана, че не желаех да пристигна и да бъде член на екипа ".

" По моя преценка днешните показания на госпожа Хътчинсън не биха издържали на пресечен разпит ", сподели юристът на Медоус Джордж Теруилигер.

Републиканците от правосъдната комисия на Камарата на представителите дадоха отговор на показанията на Хътчинсън по време на чуването, като обявиха, че " безусловно всички доказателства са клюки ".

Хътчинсън отхвърли да разяснява пред медии чуването си.

" Госпожица Хътчинсън с съображение се гордее за службата си към страната като специфичен асистент на президента ", се споделя в изказване на нейните юристи. " Въпреки, че тя не потърси вниманието, съпътстващо показанията й през днешния ден, тя счита, че е нейно обвързване и отговорност да даде на комисията своите правдиви и откровени наблюдения за събитията към 6 януари.

Г-жа Хътчинсън счита, че 6 януари е бил отблъскващ ден за страната и е жизненоважно за бъдещето на нашата народна власт той да не се повтаря. "
" Ако внезапно сте си спомнили нещо "...
При закриването на чуването във вторник, ръководителят и конгресмен от Мисури Бени Г. Томпсън похвали смелостта на Хътчинсън и насочи зов към основни очевидци, които отхвърлят да дадат показания - Медоус, някогашния пълководец на Тръмп Стив Банън, икономическия консултант Питър Наваро и доста други.

" Опитът ви да скриете истината от американския народ ще се провали ", сподели той. " Ако сте чули това удостоверение през днешния ден и внезапно сте си спомнили неща, които преди не сте могли да си спомните, или има някои детайлности, които бихте желали да изясните, или сте разкрили някаква храброст, която сте били скрили някъде - нашите порти остават отворени. "

Източник: clubz.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg