Тръмп се готви да стартира предварително втория си мандат даже

...
Тръмп се готви да стартира предварително втория си мандат даже
Коментари Харесай

"Политико": Три източника разкриха стратегията на Тръмп да вземе втори мандат

Тръмп се готви да започва авансово втория си мандат дори без да е победил, извежда в заглавие "Политико ".

Според американското списание, позоваващо се на три източника, осведомени със тактиката, актуалният президент на Съединени американски щати се старае да убеди американците, че към този момент е спечелил изборите и ще работи като избран отново.

Той може да уволни някои членове на кабинета си и високопоставени съветници, да вземем за пример шефа на ФБР Крис Рей и шефа на Пентагона Марк Еспър; може да подпише огромен брой укази в интерес на електоралната си база и даже да възобнови пътуванията си из страната.

Междувременно екипът на Тръмп има намерение да внесе още правосъдни искове и да насочи безпочвени обвинявания по отношение на честността на вота, твърди "Политико ".

През последните месеци Тръмп сведе кръга си от висши съветници до отдавнашни познати, родственици и няколко шефове на своя избирателен щаб. Тези хора, дружно началника на президентската канцелария Марк Медоус и основния правист в Белия дом Пат Чиполоне, са посъветвали Тръмп да схване тази тактика за дейности след изборите, написа "Политико ".

Изданието отбелязва, че откогато президентът на Съединени американски щати направи на 4 ноември рано сутринта коментар от Белия дом, той не се е появявал обществено до нощес, когато насочи голословни изказвания за изборни измами.

Той не загатна някакви управнически ходове, само че се закани да оспорва изборните резултати до Върховния съд - нещо, което съгласно мнозина правни специалисти е откъснато от действителността, поради разликите сред изборните системи в другите щати, заключава "Политико ".

В публикация под заглавие "Демокрацията умира в мрака " вестник "Вашингтон пост " окачествява снощното изказване на Тръмп като "историческо непочтеност ", до каквото той не е прибягвал до момента през мандата си.

В продължение на 15 минути пред познати му кореспонденти в залата за конференции в Белия дом президентът на Съединени американски щати изреди безсмислени догатки за положението на президентските избори и се разгласи за жертва на нечестиви опити да му бъде попречено да завоюва втори мандат. И когато свърши с лъжливите си изказвания, дори нямаше смелостта да дава отговор на въпроси, разяснява американският ежедневник.

"Вашингтон пост " показва, че Тръмп от месеци алармира за аварийния си проект при загуба на изборите и сигналите му бяха толкоз забележими, че се разбра, че даже в деня на изборите президентът евентуално ще споделя, че или е победил, или е изгубил с измами.

Още от април той неведнъж споделяше, че бюлетините по пощата са средство за машинация, като задачата му беше да набележи тези бюлетини като подозрителни, тъй че при нужда да може да предприеме дейности да спре преброяването им. Така Тръмп прекара седмици в изказвания пред кореспонденти и на манифестации, че само посредством измами е допустимо да бъде надвит.

Със сигурност е рисково за демокрацията, разбирана в необятен смисъл, да има президент, който непочтено атакува демократичния развой. Особено рисково обаче е да се възползваш от доверието на твърдите си поддръжници в опит да задържиш властта, предизвестява "Вашингтон пост ".

Протести в поддръжка на Тръмп

Представители на изборните управляващи в няколко американски щата показаха безпокойствие за сигурността на техния личен състав в миг, когато към тях се насочат закани и пред постройките, в които те се обитават, се събират гневни протестиращи последователи на президента Доналд Тръмп, съобщи Асошиейтед прес.

Във Финикс, щата Аризона, стачкуващи с огнестрелни оръжия скандираха пред локалния избирателен център "Още четири години! " и "Бройте гласовете! " Оратори с мегафони се оплакаха там от хода на изборния развой.

Те прекъснаха изявленията си, когато бе излъчено изказване на Тръмп от Белия дом, в което той още веднъж повтори, без да приведе доказателства в поддръжка на изказванията си, че вотът е бил манипулиран.

Когато президентът на Съединени американски щати увери: "На път сме да спечелим Аризона ", неговите последователи в противоречивия щат, където преброяването на бюлетините продължава и Байдън има забележителна преднина, го приветстваха бурно.

В Атланта, щата Джорджия, към 100 души скандираха в поддръжка на Тръмп пред спортния комплекс Стейт енд Арм, където се броят бюлетините.

Няколко десетки последователи на настоящия президент се събраха и пред конгресния център в Детройт, щата Мичиган, където също се броят бюлетини, подадени по пощата. В Лас Вегас, щата Невада, стотина последователи на Тръмп скандираха пред постройка, където се броят бюлетини: "Спрете измамата! " и "Спрете кражбата! ".

Полицията във Филаделфия изследва сигнал за подготвяно нахлуване против локалния конферентен център, където продължава броенето на бюлетините.

Междувременно обществената мрежа Facebook забрани огромна група, наречена "Спрете кражбата ", която последователи на Тръмп използваха, с цел да провеждат митинги против броенето на гласовете.

Някои от членовете ѝ приканиха към принуждение, а други твърдяха, че демократите са откраднали вота. Групата събра над 350 000 членове, преди Facebook да я забрани.

Полемика измежду самите републиканци

Двама сенатори, които са съдружници на Тръмп, сложиха под подозрение легитимността на резултатите от президентските избори, съобщи Франс прес.

Това са Линдзи Греъм и Тед Круз. Пред телевизия Фокс нюз Греъм изрази поддръжка за Тръмп. Круз съобщи, че генералният прокурор на Пенсилвания бил наредил всички гласове да бъдат броени, "докато Байдън не завоюва ". Това изказване е погрешно, отбелязва Франс прес. Тръмп упорства негови наблюдаващи да наблюдават по-отблизо броенето на бюлетините в този американски щат.

Няколко сенатори републиканци обаче се дистанцираха от президента, заяви ДПА.

Лари Хоган, републиканският губернатор на щата Мериленд, сподели, че хората би трябвало да почитат резултатите от вота, и добави, че не може да отбрани изявленията на Тръмп от тази нощ, които подкопават демократичния развой в страната.

Пол Мичъл, конгресмен от щата Мичиган, съобщи, че в случай че някой има доказателства за непозволени дейности, то те би трябвало да бъдат показани и казусът да бъде позволен, тъй като всичко друго подкопава честността на изборите и е рисково за демокрацията в Съединени американски щати.

Сенатор Пат Туми от Филаделфия сподели, че не вижда никакви доказателства за забележителен нередности на изборите. Адам Кицингър, конгресмен от Илинойс, сподели, че законните опасения за измами би трябвало да се разсеят по правосъден път.

OЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР