Тръмп притиска Китай с нови мита в опит да постигне

...
Тръмп притиска Китай с нови мита в опит да постигне
Коментари Харесай

Тръмп почти ще утрои митата за китайски внос за 200 млрд. долара

Тръмп притиска Китай с нови мита в опит да реализира по-добра комерсиална договорка

Митото скача от 10 на 25% от 9 май
Американският президентът Доналд Тръмп ускори натиска върху Китай за подписване на комерсиална договорка през тази седмица, като заплаши да усили два пъти и половина митата за импорт на стойност 200 милиарда $.

Внезапната смяна в позицията на Белия дом идва на фона на последните известия, че договарянията сред двете най-големи стопански системи в света вървят добре. В неделя обаче Тръмп разгласява известие в Twitter, че не е удовлетворен от темповете на прогрес и митата ще се усилят в петък, 10 май, оповестява Bloomberg. Той два пъти забави увеличението им 10 на 25%, откакто на 1 декември предходната година се съгласи на помирение с китайския президент Си Цзинпин, с цел да даде време на договарящите да изработят всеобхватно съглашение. Тръмп също по този начин не изключи налагането на 25% мито върху импорт за още 325 милиарда $, който към този момент е необложен.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Новината докара до поевтиняване на петрола и $ поради опасенията от ново повишение на комерсиалното напрежение. Фючърсите върху главните борсови показатели на Уолстрийт отстъпиха с над 2% в понеделник сутринта.

Рязката смяна в позицията на американския президент може да накара Китай да се откаже от плануваните за тази седмица договаряния във Вашингтон, отбелязва The Wall Street Journal.

Промяна на позицията

Според Тръмп договарянията не престават прекомерно постепенно, а китайската страна се пробва да предоговаря, с което той не е склонен. Позицията му контрастира с направените напоследък от него мнения, че договарянията напредват. Източници на организацията, осведомени с диалозите, настояват, че администрацията се чака да разгласи съглашението в петък след нов кръг от договаряния тази седмица във Вашингтон.

В края на предходната седмица икономическият консултант на Белия дом Кевин Хасет сподели, че администрацията на Тръмп е " окуражена " да види напредъка в комерсиалните договаряния с Китай, макар че някои въпроси към момента би трябвало да бъдат решени. По-късно Тръмп съобщи пред кореспонденти, че " самата договорка върви сносно. Дори бих споделил доста добре ", добавяйки, че договорка с Пекин може да се разгласи до седмица.
В петък вицепрезидентът Майк Пенс съобщи за CNBC, че Тръмп остава оптимист, че ще подписа комерсиална договорка с Китай.

В неделя обаче Тръм написа в Twitter: В продължение на 10 месеца Китай заплаща мита в Съединени американски щати от 25% за 50 милиарда $ импорт на високотехнологични артикули и 10% за различен импорт за 200 милиарда $. Тези мита са частично виновни за огромните ни стопански резултати. От 10% ще се покачат на 25% в петък. 325 милиарда $...

Трябва да се има поради, че Донад Тръмп постоянно е упреквал Китай в нечестни търговски практики и в огромна степен има учредения за това.

Бавни договаряния

Сключването на съглашение ще зависи от напъните и на двете страни, които би трябвало да разрешат сложните въпроси в комерсиалния си спор. Някои от главните проблеми, които остават за договаряне, включват механизъм за наложително осъществяване на съглашението и решение дали митата ще бъдат отстранени, или ще останат в действие, настояват източници, поискали да останат анонимни.

През последните дни американските договарящи са били разочаровани от някои от отстъпленията на Китай по към този момент поети задължения, в това число по решаващия въпрос за прехвърлянето на технологии, настояват двама души, осведомени с хода на диалозите. Това е предиздвикало комерсиалните " ястреби " в администрацията на Тръмп да упорстват за по-твърда линия, в това число повишение на цените, споделят източниците.

Търговският представител на китайския президент Си Цзинпин - Лиу Хе, се връща във Вашингтон в сряда за упования финален кръг от комерсиалните договаряния. Министърът на финансите Стивън Мнучин предходната седмица стартира обществено да усилва натиска върху Китай, с цел да се реализира съглашение. Тръмп и китайският президент ще решат след договарянията тази седмица дали ще се срещнат, с цел да подпишат контракт, съобщи представителят на Белия дом Сара Сандърс, добавяйки, че Съединени американски щати считат такава среща за евентуална.

През септември Тръмп наложи мита в размер на 25% върху китайски импорт за 50 милиарда $, а по-късно 10% върху още 200 милиарда Тези мита трябваше да се покачат до 25% на 1 януари, а по-късно още веднъж на 1 март, само че Тръмп забави влизането на ограниченията в действие, откакто договарянията продължиха. Китай до момента е наложил мита върху американски импорт за 110 милиарда $.

На базата на изчисленията на Bloomberg Economics настоящите цени ще лишават 0.5 процентни пункта от китайския стопански напредък през тази година. Увеличението на митата до 25% за импорт за 200 милиарда $ ще увеличи тази разлика в растежа с 0.9 прочие пункта, а в случай че целият китайски експорт за Съединени американски щати бъде обложен с такова мито, това ще коства на Китай 1.5 прочие пункта от растежа на брутния вътрешен артикул.

Първи мнения и пазарни реакции

Първите мнения са деликатни поради неналичието на задоволително информация за желанията на Тръмп. Според основния икономист на Bloomberg Economics Том Орлик към този момент е мъчно да се поясняват туитовете на Тръмп. Според него е по-вероятно възобновената опасност да е опит за приемане на спомагателни отстъпки от Пекин преди последния стадий от договарянията. Той напомни, че по-високите мита са за сметка на вносителите на китайски артикули и по-високите цени.

Старши икономистът от Maybank Kim Eng Research Pte в Сингапур Чуа Хак-Бин счита, че се усилват рисковете от блокиране на договарянията сред двете страни, тъй като Китай няма да желае да договаря с " опряно о челото дуло ".

Очаквано след новината от неделя вечерта пазарните реакции са в ущърб на $, юана и акциите в двете страни. В понеделник сутринта фючърсите върху водещите показатели на Уолстрийт – Dow Jones, Nasdaq и S&P 500, отстъпват с към 2%. Цената на петрола се намалява с 2% поради заплахата от ново повишаване на комерсиалното напрежение, като към 9.30 часа брентът се търгува за 69.36 $ за барел, а американският лек нефт – за 60.56 $. Доларът отстъпва минимално по отношение на еврото, до момента в който японската йена се увеличи, тъй като обичайно се употребява от вложителите като леговище при проблеми. Юанът и китайските акции също се намалиха.

Конфликтът сред двете най-големите стопански системи в света докара до спад в международната търговия, разтърсено бизнес доверие и принуди фирмите да трансформират своите вериги за доставки. Международният валутен фонд понижи през предишния месец упованията си за световния напредък до най-ниското равнище след финансовата рецесия, предупреждавайки, че увеличението на митата може да докара до още по-нисък напредък.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР