Тръмп повтори искането съдия Таня Чуткан да си направи отвод от делото му от 6 януари в окръг Колумбия

...
Екипът на защитата на бившия президент Доналд Тръмп подаде документи
Коментари Харесай

Екипът на защитата на бившия президент Доналд Тръмп подаде документи в неделя вечерта в допълнителна подкрепа на неговото искане съдия Таня Чуткан да си направи отвод на федералните избори през 2020 г. дело за конспирация, заведено от специалния прокурор Джак Смит във Вашингтон, окръг Колумбия. Правейки това, адвокатите на Тръмп спазиха неделния краен срок, определен от Чуткан, за да отговорят официално на опозицията на Смит на искането.

Смит, в подаване в петък, твърди, че Chutkan трябва да остане по случая.

Адвокатите на Тръмп отново твърдят, че Чаткан е направил дисквалифициращи изявления, критични към Тръмп, по време на нейното разглеждане на присъдите на двама обвиняеми от 6 януари.

В последния си аргумент, представен във федералния съд на окръг Колумбия, защитата на Тръмп твърди: „Тези производства са наистина исторически. Общественият интерес не е във възприятието за бързане на присъда или показен процес, замърсен от външния вид на частично председателстващ съдия..."  

Адвокатите на Тръмп са поискали отвод на Чуткан по делото за намеса в изборите на бившия президент въз основа на предишни изявления, направени от нея в две отделни изслушвания за присъди за бунтове в Капитолия. Те подчертаха нейния коментар към един обвиняем за бунтовете в Капитолия през октомври 2022 г., че насилственият опит да се спре удостоверяването на избора на Джо Байдън идва от „сляпа лоялност към един човек, който, между другото, остава свободен и до днес“.

Те твърдяха, че това изявление предполага "очевидно предубеждение за вина."

Но държавните адвокати отрекоха това да е така и казаха, че забележките на съдия Чуткан са "фактически точни" и "отговарят на аргументи, представени на съда."

Адвокатите на Тръмп също се позоваха на изявление, направено от Чуткан по време на изслушване относно записите на Тръмп в Белия дом в края на 2021 г., в което тя каза, че „Президентът не е крал"… и че Тръмп "не е президент". Защитата на Тръмп твърди, че „Обществеността трябва да има доверие, че конституционните права на президента Тръмп са защитени от безпристрастен съдебен служител. Никой президент не е крал, но всеки президент е (САЩ) гражданин, който има право на защитата и правата, гарантирани от САЩ Конституция."

Адвокатите на Тръмп също търсят официално изслушване по този въпрос.

В крайна сметка зависи от Chutkan да реши дали предишните й изявления създават усещането за пристрастност. Ако тя направи отвод, делото ще бъде назначено на нов съдия. Адвокатите на Тръмп биха могли да подадат молба до апелативния съд да изиска тя да се оттегли, но подобни усилия често не са успешни. Няма конкретен график, в който съдия Чуткан да се произнесе по искането на Тръмп.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР