Тръмп и Ердоган ще се срещнат следващия месец във Вашингтон.

...
Тръмп и Ердоган ще се срещнат следващия месец във Вашингтон.
Коментари Харесай

САЩ разреши операция на Турция срещу кюрдите, изтегляйки се от границата със Сирия

Тръмп и Ердоган ще се срещнат идващия месец във Вашингтон. Съединени американски щати ще изтеглят войските си от Североизточна Сирия, оставяйки Турция независимо да задейства дълго плануваната си интервенция против кюрдските сили в тази част на страната. Това излиза наяве от изказване на представителя на Белия дом Стефани Гришам, публикувано от американските медии.

Малко по-късно формален представител на Турция посочи за Reuters, че с цел да се избегнат " всевъзможни произшествия " първо ще изчакат изтеглянето на американските сили от региона, което евентуално ще отнеме към една седмица. Два наблюдателни поста по границата към този момент са напуснати от американците, а на командира на арабско-кюрдската коалиция Сирийски демократични сили (SDF) е декларирано, че повече не може да разчита Съединени американски щати да пазят отрядите му от директно идната турска атака.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Така на процедура Вашингтон позволява на Анкара да предприеме дейности по източния сектор на границата със Сирия и прекатурва политиката си за отбрана на кюрдите, към която се придържаше до този миг. Съвместно със SDF, американските военни съумяха да отвоюват от " Ислямска страна " и да слагат под надзор забележителна част от територията на изток от река Ефрат. След това обаче американските военнослужещи останаха в региона, защото президентът Доналд Тръмп се отхвърли от първичния си проект те да бъдат изтеглени.

Какво се споделя в изказването

" Турция скоро ще стартира дълго плануваната си интервенция в Северна Сирия ", се споделя в изказването. " Въоръжените сили на Съединени американски щати няма да поддържат и няма да вземат участие в интервенцията, а откакто военните ни победиха " Халифата " на ИДИЛ в района, те повече няма да работят наоколо до зоната ", оповестява още Белият дом.

Според изказването също по този начин Турция ще поеме отговорността и за всички задгранични джихадисти от групировката " Ислямска страна ", които са били хванати на тази територия през последните две години.

От Белия дом използваха момента, с цел да напомнят, че са поискали от " Франция, Германия и други европейски страни, от които бойците са пристигнали " да ги одобряват назад, само че те са отказали да го създадат. В изказването обаче не става дума за кюрдските въоръжени милиции YPG - преобладаваща мощ в SDF. Анкара упорства, че те са свързани с Кюрдската работническа партия (PKK), водеща от десетилетия кървава война с турската войска.

Планът на Турция

Изявлението на Белия дом идва след диалог сред президента Тръмп и турския му сътрудник Реджеп Тайип Ердоган, като двамата са се разбрали да се срещнат във Вашингтон идващия месец.

От известие на кабинета на Ердоган излиза наяве, че двамата са разискали препоръчаната 20-милна (32 км от границата) зона за сигурност на изток от Ефрат. Според Ердоган основаването на такава зона е от основно значение за " обезвреждане на опасността, произлизаща от терористите PKK-YPG " и основаването на условия, нужни за завръщането на сирийските бежанци в родината им.

Двете страни имаха сделка за основаването на зона, в която Ердоган планираше да върне към 2 млн. от близо 3.5 млн. сирийски бежанци, които сега са в Турция. Съединени американски щати в началото подкрепяха концепцията, само че поради зародили разлики зоната като взаимно начинание не се осъществя. В известието от турското президентство се споделя, че Ердоган е споделил с Тръмп " разочарованието си от неспособността на американската военна и охранителна администрация да извърши съглашението сред двете си страни ". В изказването на Вашингтон обаче зоната не се загатва. Все още няма информация за мащаба на плануваната от Турция атака.

В понеделник SDF упрекна Вашингтон, че е предал съдружник, водил борбата с " Ислямска страна " в Сирияи предизвести, че това може да има " извънредно отрицателни " последствия за войната с джихадистите. " Американкските сили не извършиха уговорките си и се отдръпнаха от зоните по границата с Турция, а Турция в този момент се приготвя за навлизане в Източна Сирия ", се споделя в формалното известие, представено от Reuters. Мустафа Бали от SDF сподели за организацията, че силите на Съединени американски щати " оставят региона да се трансформира във военна зона ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР