Тръмп е признат за отговорен за измама на бизнеса, банки в дело за измама в Ню Йорк

...
Съдия постанови, че бившият президент на Съединените щати Доналд Тръмп
Коментари Харесай

Съдия постанови, че бившият президент на Съединените щати Доналд Тръмп е извършвал измами в продължение на години, докато е изграждал империята за недвижими имоти, която го изстреля към славата.

Съдия Артър Енгорон, произнасяйки се по гражданско дело, заведено от главния прокурор на Ню Йорк, установи, че бившият президент и неговата компания са измамили банки, застрахователи и други чрез масово надценяване на активите му и преувеличаване на нетната му стойност върху документи, използвани при сключване на сделки и осигуряване на финансиране.

Продължавайте да четете

списък от 3 артикула Кампанията на Доналд Тръмп набира повече от $7 милиона чрез продажба на стоки от MugshotБайдън напада Тръмп в Деня на труда реч, фокусирана върху работните места в САЩ, икономикаОбвинения срещу Тръмп: Ключови съдебни дати, определени в Джорджия, дела за федерални изборикрай на списъка

Engoron нареди някои от бизнес лицензите на Тръмп да бъдат отменени като наказание, което затруднява или прави невъзможно за тях да правят бизнес в Ню Йорк. Съдията също каза, че ще продължи да има независим наблюдател, който да наблюдава операциите на организацията Тръмп.

Говорител на Тръмп не отговори веднага на искане за коментар относно решението. Тръмп отдавна настоява, че не е направил нищо лошо.

Решението е най-силното отхвърляне досега на внимателно изготвения имидж на Тръмп като богат и проницателен магнат в областта на недвижимите имоти, превърнал се в политическа сила.


Освен просто да се хвали с богатството си, Тръмп, неговата компания и ключови ръководители многократно са лъгали в годишните му финансови отчети, пожънавайки награди като изгодни условия за заем и по-ниски застрахователни премии, установи Engoron.

Тези тактики прекрачиха границата и нарушиха закона, каза съдията, отхвърляйки твърдението на Тръмп, че отказът от отговорност във финансовите отчети го освобождава от всякакви неправомерни действия.

„В света на ответниците: регулираните апартаменти под наем струват същата като нерегулираните апартаменти; ограничената земя струва същата като неограничената земя; ограниченията могат да се изпарят във въздуха; отказ от отговорност от една страна, която прехвърля отговорността върху друга страна, оневинява лъжите на другата страна“, пише Engoron в решението си от 35 страници. „Това е фантастичен свят, а не реалният свят.“

Прокурорите от Манхатън са обмисляли завеждане на наказателно дело за същото поведение, но са отказали да го направят, оставяйки главния прокурор на Ню Йорк Летиция Джеймс да съди Тръмп и да търси наказания, които биха могли да попречат на способността на него и семейството му да правят бизнес в щата.

Решението на Engoron – което идва във фаза от делото, известна като съкратено съдебно решение – решава ключовия иск в делото на Джеймс, но остават шест други.

Предвижда се Engoron да проведе процес без съдебни заседатели, който да започне на 2 октомври, преди да вземе решение по тези искове и всякакви наказания, които може да наложи. Процесът може да продължи до декември, каза Engoron.

Адвокатите на Тръмп бяха поискали от съдията да отхвърли делото, което той отрече. Те твърдят, че на Джеймс законно не е разрешено да заведе дело, тъй като няма доказателства, че обществеността е била ощетена от действията на Тръмп. Те също така твърдяха, че много от обвиненията в делото са забранени от давността.

Енгорон, отбелязвайки, че е „категорично отхвърлил“ тези аргументи по-рано по делото, ги приравни към „времевата примка във филма „Денят на мармота“.

Джеймс, демократ, съди Тръмп и организацията Тръмп преди година, твърдейки, че има двуличие, което тя нарече „изкуството на кражбата“, обрат на заглавието на бизнес мемоарите на Тръмп от 1987 г. „Изкуството на сделката“.

Искът обвинява Тръмп и компанията му в рутинно надуване на стойността на активи като небостъргачи, голф игрища и имението му Мар-а-Лаго във Флорида, увеличавайки печалбата му с милиарди.

Сред обвиненията беше, че Тръмп твърди, че апартаментът му в Тръмп Тауър в Манхатън – триетажен мезонет, пълен със позлатени тела – е почти три пъти по-голям от действителния му размер и оценява имота на 327 милиона долара. Нито един апартамент в Ню Йорк не се е продавал на близка до тази сума, каза Джеймс.

Тръмп също оцени Мар-а-Лаго на 739 милиона долара – повече от 10 пъти разумната оценка на стойността му. Цифрата на Тръмп за частния клуб и резиденция се основава на идеята, че имотът може да бъде разработен за жилищна употреба, но условията на акта забраняват това, каза Джеймс.

Тръмп отрече да е извършил злоупотреба, твърдейки в показанията си под клетва по делото, че няма значение какво е посочил във финансовите си отчети, тъй като те имат отказ от отговорност, който казва, че не трябва да им се вярва. Той каза на Джеймс при свидетелството през април: „Вие нямате дело и трябва да прекратите този случай.“

„Знаете ли, че банките са били напълно изплатени? Знаете ли, че банките направиха много пари? Тръмп свидетелства. „Знаете ли, че не вярвам, че някога съм получавал дори известие за неизпълнение и дори по време на COVID на всички банки беше платено? И все пак вие съдите от името на банките, предполагам. Това е лудост. Целият случай е луд.“

Engoron отхвърли този аргумент, когато защитата преди това поиска отхвърляне на делото.

Съдията каза, че отказът от отговорност във финансовите отчети „показва пределно ясно, че г-н Тръмп е бил изцяло отговорен за информацията, съдържаща се в тях“. Той също така каза, че „разрешаването на общи откази от отговорност за изолиране на лъжците от отговорност би подкопало напълно“ „важната функция“, която изпълняват подобни изявления.

Делото на Джеймс е едно от няколкото правни главоболия за Тръмп, докато той води кампания за завръщане в Белия дом през 2024 г. Той беше обвинен четири пъти през последните шест месеца.

В две от тези обвинения – едно в Джорджия, едно във Вашингтон, окръг Колумбия – той е обвинен в заговор да отмени загубата си на изборите през 2020 г. Междувременно във Флорида той е обвинен в съхраняване на секретни документи, а в Манхатън е обвинен във фалшифициране на бизнес записи, свързани с тайни пари, платени от негово име.


Организацията Тръмп беше осъдена за данъчни измами миналата година по несвързано наказателно дело за подпомагане на ръководители да избягват данъци върху екстравагантни привилегии като апартаменти в Манхатън и луксозни коли. Компанията беше глобена с $1,6 млн.

Един от ръководителите, дългогодишният финансов шеф на Тръмп Алън Уайселберг, се призна за виновен и излежа пет месеца затвор. Той е ответник по делото на Джеймс и даде показания под клетва по делото през май.

Искът на Джеймс не носи потенциала на затвор, но може да усложни способността на Тръмп да сключва сделки с недвижими имоти. Това също може да опетни наследството му като разработчик.

Джеймс поиска от Engoron да забрани на Тръмп и трите му най-големи деца да управляват компания, базирана в Ню Йорк. Тя също така иска на Тръмп и организацията Тръмп да бъде забранено да влизат в придобивания на търговски недвижими имоти за пет години, наред с други санкции. 250 милиона долара глоби, които тя иска, са приблизителната стойност на ползите, получени от предполагаемата измама, каза тя.

Джеймс, който се бореше за поста като критик и пазач на Тръмп, започна да проверява внимателно бизнес практиките си през март 2019 г., след като бившият му личен адвокат Майкъл Коен свидетелства пред Конгреса, че Тръмп е преувеличил богатството си във финансовите отчети, предоставени на Deutsche Bank, докато се опитвал да получи финансиране за закупуване на Бъфало Билс от NFL.

Офисът на Джеймс преди това съди Тръмп за злоупотреба с благотворителната му фондация за подпомагане на неговите политически и бизнес интереси. Тръмп беше осъден да плати 2 милиона долара на редица благотворителни организации като глоба.

Благотворителната организация, фондация Тръмп, беше закрита.

Източник: Асошиейтед прес
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР